PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.12.2015.

Poziv: Vlašić Snow Patrol – GSS Zenica & VEDRO

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "VEDRO” Zenica i Gorska služba spašavanja, Stanica ZENICA poklanjaju svim planinarima, ljubiteljima adrenalina i sniježnog šetanja jednu fenomenalnu avanturu u samoj završnici 2015 godine. 

 

vlasic_snow_patrol_2015

Zahvaljaljujući uspješnoj saradnji VEDRA i GSS Zenice, napravili smo jedan zajednički projekat, i to zimski uspon na Vlašić, na njegov največi vrh Paljenik koji se nalazi na 1933 metra nadmorske visine. Sniježni Vlašić ove godine donosi nam jako dobru zimsku sezonu za sve skijaše i ljubitelje zimskih sportova.
 
Tim Gorske službe spašavanja će biti zadužen za bezbjednost svih učesnika na usponu dok će za vođenje učesnika biti zadužen naš tim. Ovo je samo početak razvoja planinarstva i saradnje našeg udruženja i GSS Zenice. Zajedničkim projektima i radom kreirati ćemo riješenja koja će uključivati razvoj svijesti građana za odlaskom u prirodu a i educirati ih u poljima bezbjednosti i sigurnosti kada je u pitanju planinarenje ili bilo koji drugi sport vezan za planine.
 
– Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Njegov je najveći vrh Paljenik (1.933 m). Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela. Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.
Vlašić je i pogodan kraj za uzgoj pčela u ovom dijelu Europe, a razvija se i seoski turizam.
 

INFORMACIJE O IZLETU

Datum i vrijeme polaska: nedjelja, 20. decembar 2015. godine u 07:00
Mjesto polaska: PARKING ZENIČKE ARENE, TAČNIJE ISPOD NADVOŽNJAKA
Participacija za prijevoz – za članove VEDRA: 15,00 KM po osobi
Participacija za prijevoz – za nečlanove VEDRA: 18,00 KM po osobi
U cijenu uračunato: prijevoz, pristupnina na planinarskom domu, čaj i vodička služba.
Parcipacija za izlet za one koji idu vlastitim prevozom : 3,00 KM
Prijava i uplata do subote, 19. januara 2015. godine, u 12:00h
 
REZERVACIJE ZA IZLET SE NEĆE VRŠITI, niti će se primati uplate na dan izleta. Uplatom u propisanom roku osiguravate svoje mjesto u prijevoznoj jedinici. Nakon gore navedenog termina za uplatu participacije za izlet, isti ne vraćamo u slučaju neodaziva.
• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, GOJZERICE, PRESVLAKA, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše!)
• GOJZERICE su OBAVEZNE da bi se učestvovalo na ovom izletu.
Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta:
O – OTEŽANO – Lakša tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati dugotrajne uspone i mjestimične kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.
 
Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta:
N – NEZAHTJEVNO – Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
 
Vremensko trajanje ture: oko 7 sati
• Dužinsko trajanje: oko 10 km
• Povratak u Zenicu: u večernjim satima.
 
Maršruta:
Zenica – Galica (busem)
Galica – Paljenik – Devečani – Galica (pješke)
Galica – Zenica (busem)

Bitne napomene

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)
• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.
• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
• Povratak: u popodnevnim satima.
• Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.
• Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).
• Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE:

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.