PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

22.06.2015.

Vježbe sa gumenom trakom

Kada ne možete u teretanu ili ste na odmoru, koristite gumenu traku. Ovim ćete vježbama održati mišićnu masu i potrošiti višak kalorija i podići raspoloženje!

 

gumena_traka

Jednostavan rekvizit


Rastezljiva gumena traka odličan je i jeftin rekvizit u fitnessu, posebno dizajniran za rehabilitacijske i programe razvoja snage. Zahvaljujući svojim osnovnim karakteristikama - vrlo maloj težini i volumenu te rastezljivosti - pogodna je za sve dobne kategorije.

Jeftina rastezljiva gumena traka za vježbanje je sve što vam treba kako bi napumpali mišiće.

Kada ne možete u teretanu ili ste na odmoru, ovim ćete vježbama održati mišićnu masu i potrošiti višak kalorija i podići raspoloženje, dok početnici i oni manje napredni mogu očekivati i porast mišićne mase.

Vježbe


U stojećem položaju primite jedan kraj rastezljive trake sa dlanom nadolje, a drugi kraj nagazite desnom nogom. Pregibajte ruku sve dok vam dlan ne zauzme položaj kada gleda prema naprijed. Napravite pauzu u tom položaju i polagano ruku spustite u donji početni položaj. Izvedite 2-3 serije svakom rukom u 10-20 ponavljanja.

Desnom rukom primite jedan kraj rastezljive trake, dok je drugi nagažen desnom nogom. Pregibajte desnu ruku sve dok se biceps ne dodirne sa podlakticom. Napravite pauzu u tom položaju i polagano spustite u donji položaj. Izvedite 2-3 serije svakom rukom u 10-20 ponavljanja.

U stojećem položaju primite oba kraja rastezljive trake držeći ruke iznad glave. Povlačite traku prema dolje i u stranu, sve dok vam ruke ne dođu do paralelne pozicije u odnosu na pod. Izvedite oko 20 ponavljanja.

Sjednite na pod i primite oba kraja rastezljive trake, sa sredinom trake preko oba stopala. Držeći leđa i noge ravno, povlačite traku unazad veslajućim stilom. Kada zategnete lopatice, napravite pauzu i lagano vratite ruke u početni položaj. Izvedite 3-4 serije u 20 ponavljanja.

Sjednite držeći oba kraja trake preko desnog stopala. Započnite pokret podignutom nogom držeći je pod uglom od 90 stepeni. Potiskujte nogu sve dok nije do kraja ispružana i ponovite drugom nogom. Izvedite 3-4 serije svakom nogom u 20-50 ponavljanja.