PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.04.2014.

Više ugljikohidrata ne znači i višak kilograma!

Količina ugljikohidrata koju trebate jesti ovisi o tome koliko kalorija dnevno trošite. Jedna od najvećih predrasuda o ishrani sportista jeste da ugljikohidrati stvaraju salo. O čemu je ustvari riječ?

 

ugljikohidrati

Od čega kilogrami?


Mi koristitimo ugljikohidrate iz širokog spektra namirnica, a trebamo ih kako bi tijelo moglo funkcionisati.

Količina ugljikohidrata koju trebate jesti ovisi o tome koliko kalorija dnevno trošite – isto tako ovisi koliko ste aktivni tokom dana.

Preporučljivo je tokom dana hraniti se ugljikohidratima, posebno kada su u pitanju sportaši. Jedna od najvećih predrasuda o ishrani sportista jeste da ugljikohidrati stvaraju salo.

Zašto vlada takvo mišljenje?

Da bi održao normalnu razinu u krvi, inzulin se mora pojačano izlučivati a to dalje znači da se višak razloženih ugljikohidrata konvertira u masno tkivo. Kod takvih ljudi zaista dolazi do debljanja, ali ne kod velike većine drugih kojih ima 75%!

To je dokaz kako ne smije dolaziti do pretjeranog lučenja inzulina i koliko je važan glikemijski indeks namirnica. To znači: visok inzulin u krvi = salo oko pasa!


Zašto ih konzumirati?


Osobe koje izbjegavaju ugljikohidrate značajno smanjuju i unos namirnica koje sadrže masnoće - režu mnogo više kalorija nego što je potrebno.

Na taj je način početni, brzi gubitak težine posljedica naglog trošenja glikogena, a svakim utrošenim gramom glikogena izlučuju se tri grama vode iz organizma - smanjena tjelesna masa zapravo je posljedica gubitka tekućine.

Svaka dijeta ima svoja pravila, a koja se odnose na unos određenih namirnica i njihov način konzumacije. Nikada nije bilo dobro kada ste organizam šokirali iznenadnim promjenama prehrambenih navika, zbog čega su se nutricionisti složili kako bi bilo najbolje postepeno unositi promjene.

Svaka dijeta je toliko učinkovita koliko se vi kao pojedinac pridržavate zadanih pravila. Ako ste se već odlučili za stroži prehrambeni režim pazite da tijelu dajete dovoljnu količinu namirnica koje u sebi imaju proteine, vlakna i minerale te dobre ugljikohidrate.

Loši ugljikohidrati su oni koji dovode do porasta šećera u krvi, a to su namirnice poput bijelog hljeba, bijele riže i krompira. Njihov GI ili glikemijski indeks je veći od 50.

Umjesto ovih namirnica radije se okrenite dobrim ugljikohidratima koji imaju nizak GI, a radi se o cjelovitim žitaricama, lećama i mahunarkama.