PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

28.01.2015.

Tai chi – relaksacija uma i tijela

Taoistički mudraci zovu ga eliksir mladosti. Ovo je tjelovježba kombinirana umom, pokretom i meditacijom. Cilj nije borba, već uspostavljanje ravnoteže i boljeg protoka energije u tijelu.

 

tai_chi

Uspostavljanje harmonije i ravnoteže


Moderan čovjek živi u užurbanom svijetu i upravo zato sve je više onih koji, u potrazi za unutarnjim mirom i zdravljem, posežu za alternativnim načinima života.

Među njima su i alternativne tjelesne aktivnosti koje se ne temelje isključivo na sportu, već i na postizanju ravnoteže tijela i uma.

Jedna od najpoznatijih tradicionalnih kineskih vještina je Tai chi chuan, ili češće samo skraćeno Tai chi, univerzalna je relaksacija uma i tijela.

Šta je Tai chi?


Tai chi chuan je kineska borilačka vještina koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima kako bi se pokrenula unutrašnja energija "Chi". Iz tog razloga u svijetu je postao popularan kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti.

Taoistički mudraci zovu ga eliksir mladosti. Poznato je da neke zdravstvene ustanove koriste Tai chi kao oblik terapije za ozdravljenje od mnogih bolesti.

Ovo je tjelovježba kombinirana umom, pokretom i meditacijom. Cilj nije borba, već uspostavljanje ravnoteže i boljeg protoka energije u tijelu, što omogućuju lagani i stilizirani pokreti.

Uči polaznike kako se nositi sa sobom i upoznati svoje tijelo, kako pravilno disati, a to je najvažnije u vladanju stresnim situacijama.

Prednost vježbanja


Vježbanje ove discipline dovodi do poboljšanja općeg tjelesnog i psihičkog stanja, što uspostavlja normalni tok energije u tijelu.

Pozitivno djeluje na kosti i zglobove, na funkcije i pokretljivost tijela, tetiva i mišića, pomaže da krv i hranjivi sastojci stignu u svaki dio tako opuštenog tijela, regulira funkcije živčanog sistema, otklanja stres, dovodi u ravnotežu funkcije unutrašnjih organa, metabolizma i imunološkog sistema.

Prednosti redovnog vježbanja su regulisanje šećera u krvi, jačanje srčanog mišića, uravnoteženje mišićnog tonusa, smanjenje stresa, koordinacija pokreta, ispravljanje držanja i regulacija disanja.

Pomaže ljudima koji boluju ili se oporavljaju od moždanog udara, osteoporoze, zatajenja srca, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti.