PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

06.04.2015.

Stoni tenis – Popularna zabava!

Odlični refleksi, dobra koordinacija pokreta, vrhunska koncentracija samo su neki od faktora zbog kojih treba da se bavite ovim sportom! Oko 20 minuta ove igre sagorjeva 1200 kalorija!

 

stoni_tenis

Idealan vid zabave


Bez obzira na činjenicu da je po brojnosti odmah nakon fudbala, stoni tenis, iako popularan, još uvijek nije na toj razini traženosti.

Ova zanimljiva igra nudi brojne kvalitete: zabavu, fizičku vježbu, rekreaciju te emotivno pražnjenje odnosno oslobađanje od stresa.

Širom svijeta je poznat kao idealan vid zabavne aktivnosti sve više rasprostranjene.

Pravila i porijeklo


Stoni tenis, poznatiji kao ping pong, je sport u kome se takmiče dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu.

Ovaj popularni vid zabave pogodan je jer ne zahtjeva veliki napor niti veliki prostor za igranje, te se može praktikovati bilo gdje. Vrlo je lako naučiti pravila i ostale elemente igre, a dobrobit je višestruka. Razvijaju se brzina, koordinacija, snaga i izdržljivost.

Igra je nastala kao kombinacija brojnih igara loptom koje vode porijeklo od starijih civilizacija.

Preokret u razvoju igre desila se u Velikoj Britaniji kada je loptica dobila naziv ping-pong, prema zvuku udara od stol drvenim reketom. Od 1988. postao je olimpijski sport.

Prednosti za fizičko zdravlje


Kao sport bez fizičkog kontakta, koristeći lopticu koja teži svega nekoliko grama, stoni tenis je praktično sport bez rizika. Igrači su pošteđeni loma kostiju, sudaranja glava, modrica ili nekih drugih vrsta povreda.

Ukoliko se igra s trudom, ima impresivnu listu fizičkih prednosti, od kojih je najočiglednija koordinacija ruke i oka. Brzina i kontrola loptice su od suštinskog značaja, a utrenirani igrači su u stanju da kreiraju i rješavaju izazove uključujući ove faktore.

Unaprijeđeni refleksi su rezultat brze izmjene udaraca na vrlo kratkim distancama. Unaprijeđuju se kako fini pokreti mišića (npr. trzaj iz zgloba), tako i komplikovaniji koordinisani pokreti čitavog tijela (npr. udarac iz kuka).

Igra se ističe eksplozivnim pokretima tijela i brzim povratkom u prvobitni položaj, uslijed čega dolazi do brzog razvoja mišića pokreta. Tokom igre javlja se i određena količina aerobne aktivnosti. Igrači sami određuju svoj nivo angažovanja.

Kada se doista skoncentrišete na ovu igru, možete potrošiti dosta kalorija. Oko 20 minuta igre sagorjeva 1200 kalorija. 

Uticaj na mentalno zdravlje


Zbog njegovih karakteristika mnogi ovaj sport upoređuju sa šahom. Mentalna pripravnost uzrokovana taktičkim izazovima stonog tenisa je posebno korisna za starije.

Sposobnost koncentracije na primjenu određene taktike je od koristi za sve uzraste.

To je jedan od rijetkih sportova u kojima veličina, godine i spol ne predstavljaju bitne faktore. Nađite svoj klub u našoj ponudi ove vrste sportova.