PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

05.04.2014.

Šta uzrokuje prekomjerno znojenje?

Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, kod pretilih osoba, u klimakteriju, u vrućoj klimi.. Ukoliko ste skloni tome, postoje jednostavna rješenja ovog problema.

 

znojenje

Šta je hiperhidroza?


Neki od nas neovisno o godišnjem dobu i atmosferskim prilikama imaju problem sa znojenjem koji izaziva nelagodu i ograničava nas u aktivnostima. Taj problem se zove hiperhidroza - generalizirana ili lokalna pojačana funkcija znojnih žlijezda.

Prekomjerno znojenje može biti uzrokovano emocijama ili specijalnihm vanjskim okolnostima. Sa oko više od dva miliona pora kroz koje se znoji ljudsko tijelo, zašto se baš primarno osjeti i vidi ispod pazuha? Tu su smještene žlijezde  koje sadrže proteine i masne kiseline koje čine znoj debljim i daje mliječnu ili žućkastu boju.

Iako je znoj sam po sebi bez mirisa, kada bakterija na koži metabolizira proteine i masne kiseline u znoj, oni produciraju neugodan miris. Prevencija i kontrola pazuha je važna za dobru higijenu.

Uzrok


Normalno je da znojenje pomaže u regulaciji tjelesne temperature, tako da stvara učinak hlađenja, ali prekomjerno znojenje nije dobro za opće zdravlje organizma.

Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, kod pretilih osoba, u klimakteriju, u vrućoj klimi.

Pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje nekih hemijskih supstanci. To mogu biti lijekovi (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol i nikotin. Kofein također može uzrokovati pojačano znojenje. Kada poremećaj znojenja nije simetričan, onda se tu vjerojatno radi o oštećenju živčanog sistema.

Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima.

Rješenja


Zdrav životni stil koji uključuje redovno vježbanje će pomoći vašem tijelu da reducira  stres,  realizira svoj optimum i reguliše znojenje. Smirujući efekat može se potražiti u bilo kojim vježbama koje dovode u svijest različita stanja vašeg duha i tijela.

Hrana koja prouzrokuje prekomjerno znojenje je uglavnom ljuta – kao ljute paprike – koje sadrže elemente šaljući signal žlijezdama da se pretjerano luče.

Previše kofeina, alkoholnih pića, bijeli i crni luk namirnice su čije konzumiranje također uzrokuje ovaj proces.

Ispijanje većih količina hladnije vode ovaj proces usporava. Ako ostajete dovoljno hidrirani tokom dana zadržat ćete temperaturu vašeg tijela na pristojnoj razini i reducirati poziv za znojenjem. Znači morate piti što više vode tokom dana, i držati boju vašeg urina što svjetlijom.

Određena odjeća vam može pomoći u borbi protiv prekomjernog znojenja. Radi se o odjeći izrađenoj od pamuka, svile, vune ili lana koja u sebi nema kombinaciju sa sintetikom. Ovo rezultira tkaninama koje dišu i dozvoljava zraku da dođe do vaše kože.

Ukoliko ipak ništa od ovoga ne pomaže, posjetite doktora i zatražite medicinski savjet.