PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.10.2014.

Speleologija – rekreaciona istraživanja zaljubljenika u prirodu

Ova nauka govori o istraživanju jama i pećina. Speleologijom se može baviti svako! Predstavljamo SNIK „Atom" i njihove aktivnosti!

 

speleologija

Nauka u sportu


Speleologija  je nauka koja istražuje nastanak i razvoj jama i pećina. To je interdisciplinarna nauka, kombinuje znanje hemije, biologije, geologije, meteorologije, i kartografije, te analizira i prati podzemne vode i puteve.

Silasci u objekte se izvode posebnom tehnikom i velikim fizičkim naporom za savladavanje mnogih prepreka u unutrašnjosti zemlje. Pošto je potreban fizički napor kao i psihofizička spremnost uz koje se dolazi do rezultata onda spelologiju možemo svrstati i u rekreativni sport.

Speleologijom se može baviti svaka osoba, amaterski ili profesionalno zavisno da li za taj svoj trud dobija naknadu.
Tehnike kao postavljanje i opremanje vertikalnih djelova pećina i jama je kompleksan i veoma naporan posao koji mogu obavljati samo veoma iskusni speleolozi.

Rekreaciona aktivnost


Za savladavanje prepreka na koje se nailazi u istraživanju potrebno je, pored dobre fizičke speremnosti i veoma dobro poznavanje tehnika koje se upotrebljavaju u speleologiji.

Laici se bave ovom sportsko-naučnom disciplinom radi fizčkog napora i ispitivanja svojih granica i mogućnosti, radi ispitivanja nepoznatog, težnje da se dođe do mjesta koje niko nikada nije vidio, ljepote koje se vide i dožive u podzemlju a možda ga neka posebno privuče po mu to istraživanje postane i zvanje.

Naučno istraživanje pećina i jama može se iskoristiti u izgradnji tunela i cesta, u iskorištavanju podzemnih rezervoara vode za snabdjevanje stanovništva te u uređenju pećina za turističke posjete.

Speleologija kod nas


Ovakva i slična rekreaciona druženja možete otkriti u Sportsko i naučno istraživačkom klubu "Atom” iz Zavidovića. Klub je  formiran još 1981.

Programski ciljevi i sadržaj aktivnosti kluba su razvoj nauke, kulture,tehničke kulture i sporta a posebno sporta vezanog za planinu i prirodu uopće kao što su: alpinizam, speleologija, planinarska orijentacija, skijanje, vožnja planinskog bicikla, sportsko penjanje, rafting, ronjenje, speleoronjenje, kanjoning i sl.

Zanimacije članova su upoznavanje i istraživanje planina i prirode uopće, spašavanje u planini i drugim ekstremnim uslovima, čuvanje prirode od zahvata, koji remete njenu ravnotežu i narušavanje njene autentičnosti i ljepote a nisu u skladu sa održivim razvojem, podsticanje i stvaranje uslova za planinski i seoski turizam, bavljenje naučno-istraživačkim radovima iz prirodnih, tehničkih i društvenih naučnih disciplina.

Težište rada kluba je zasnovano na radu sa mladima a trenutno okuplja oko 200 članova.

Klub je trenutno organizovan u osam sekcija a to su: speleološka, alpinistička i sportsko penjačka, rafting, mountain bike, spasilačka, skijaška i ronilačka.