PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.09.2014.

Sjemenka tikve – najzdravija grickalica!

Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje a sadrže supstance koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska..

 

kospice

Zdrava grickalica


Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina.

Ove sjemenke spadaju među omiljene i dosta često konzumirane grickalice, a za taj svoj status mogu biti zahvalne prvenstveno odličnom okusu.

Mogu se koristiti kao dodatak  pecivima i salatama, a posebno je važno da se prilikom ljuštenja sačuva njihov zelenkasti  dio, jer se upravo u toj ovojnici nalazi dosta hranjivih vlakana.

Sjemenka tikve ima 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda. S obzirom da se u sjemenkama nalazi mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata i masti, biohemičari su precizno  izračunali da su sjemenke tikve 14.470 puta zdravije od table čokolade.

Otkrijte sve zdravstvene prednosti ovih sjemenki  i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

Zdravstvene prednosti


Cink je elemenat koji inače pomaže ljudskom organizmu da se izbori sa virusnim infekcijama, umorom i lakšim psihičkim problemima kakva je depresija, a cinka u sjemenkama bundeve moguće je naći u znatno velikom procentu.

Hranjive tvari koje su prisutne u tikvicama su dobre za srce. Magnezij je elemenat koji je od velike važnosti za zdravlje čovjeka, a u ovom slučaju se radi o srcu koje je vitalni organ i čije zdravlje istovremeno ovisi o unosu magnezija koji kontroliše krvni pritisak i zadužen je za spriječavanje cijelog niza bolesti srca.

Dovoljno je da kažemo da polovina šoljice sjemenki bundeve sadrži skoro kompletnu preporučenu dnevnu dozu unosa magnezija u organizam.

Sjemenke bundeve dokazano poboljšavaju regulaciju inzulina, što smanjuje rizik od dobijanja ovog učestalog problematičnog zdravstvenog stanja, te pomaže osobama koje već imaju taj problem.

Ako imate problematičnu kožu s miteserima, aknama i bubuljicama, ulje iz sjemenki tikve možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri.  Tikvice  usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i posješuju san.