PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

22.09.2014.

Razlike između fizičke aktivnosti i fizičke sposobnosti

Da biste bili fizički aktivni morate biti i fizički sposobni i obrnuto. S obzirom da su ova dva pojma usko povezana, značajno je utvrditi šta se podrazumjeva pod jednim, a šta pod drugim pojmom.

 

fizicka_sposobnost

Razlikovanje pojmova

Fizička aktivnost je jedan od presudnih faktora za održavanje, očuvanje i unapređenje zdravlja. To je savršen način da dovedete svoje tijelo kako u fizičku, tako i u psihičku formu.

Dugogodišnje vježbanje usporava starenje. Djeluje blagotvorno i preventivno na naš organizam, na sve organe i tkiva.

Da biste bili fizički aktivni morate biti i fizički sposobni i obrnuto. S obzirom da su ova dva pojma usko povezana, veoma je značajno utvrditi šta se podrazumjeva pod fizičkom aktivnošću, a šta pod fizičkom sposobnošću.

Značenja pojmova

Fizička aktivnost je bilo koji oblik tjelesnog kretanja povezan sa značajnim metaboličkim zahtjevima. Možemo reći da fizička aktivnost predstavlja sva kretanja koja povećavaju našu energetsku potrošnju iznad potrošnje u miru. Pod pojmom vježbanja se smatra fizička aktivnost koja je planirana i organizovana i čiji je primarni cilj unapređenje zdravlja i fizičke kondicije tj. spremnosti.

Fizička aktivnost i vježbanje su navike koje su vezane za životni stil, dok se fizička sposobnost odnosi na individualni fizički kapacitet neke osobe da izvede određenu fizičku aktivnost. Dobra kondicija kod ljudi predstavlja sposobnost da se adaptiraju brzo na fizičke zahtjeve sa kojima se suočavaju tokom dana u svakodnevnom životu, kao i mogućnost brzog oporavka u toku teškog fizičkog posla.

Šta utiče na fizičku sposobnost

Fizičku sposobnost čine pet osnovnih komponenti: snaga, brzina, izdržljivost, gipkost (fleksibilnost) i okretnost, uz postojanje koordinacije i opšte organske snage.

Faktori koji utiču na poboljšanje fizičke sposobnosti su dovoljno sna, pravilna ishrana i njega tijela, puno odmora, sistematski i balansiran život.

Faktori koji utiču na pogoršanje fizičke sposobnosti su nedostatak sna, nepravilna ishrana i njega tijela, nedovoljno odmora, uznemiren svakodnevni ritam života, nezadovoljstvo, depresija, stres, problemi i prepoterećenje poslom.