PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.09.2014.

Planiranje prehrane prije treninga/natjecanja

Planiranje obroka je vrlo važno, ne samo prije treninga nego i prije natjecanja. Cilj je popuniti skladišta glikogena u mišićima i jetri za njihovo korištenje tokom vježbe.

 

planiranje prehrane

Jako je bitno i uzimanje tekućine zbog optimalne hidratacije. Treba paziti da ovi obroci ne opterete probavu odnosno da se ne pretrpate hranom ali i da niste gladni tako da se osjećate ugodno tokom treninga i da ste spremni za maksimalne napore. 

Ako konzumirate obilan obrok neka to bude 3-4 sata prije treninga. Ako je u pitanju lagani obrok neka to bude 1-2 sata prije treninga. 

Najbolji izvor goriva su namirnice koje obiluju ugljikohidratima a sadrže malo masti. Poželjno je da ugljikohidrati budu niskog glikemijskog indeksa (složeni, spori). 

Količina tekućine koju konzumirate je jednako važna kao i hrana koja se jede jer je bitno za nastup biti dobro hidriran. Pobrinite se da pijete puno tekućine tokom dana, kao i neposredno prije, tijekom i nakon aktivnosti ili događaja.

Ako ste nervozni i ne podnosite krutu hranu prije takmičenja onda uzmite tekući zamjenski obrok na koji ste se tokom pripremnog perioda navikli. Brže će se probaviti i smanjiti nelagodu u želucu. Ovim će te također povećati unos tekućine.

Prije važnog događaja, uvijek eksperimentirajte s vrstom, količinom i vremenom obroka prije treninga. To će vam omogućiti pronaći jela koja vam odgovaraju i u koja se možete pouzdati. Potražite stručnu pomoć u planiranju prehrane. Ključ uspjeha je unaprijed planirati i organizirati obroke. Sportista treba biti odgovoran za svoju prehranu kao što je i za svoj uspjeh na drugim poljima. Dobra prehrana će vam dati prednost a za ostalo vam treba prakse, prakse, prakse...