PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

31.05.2014.

Planinarenje je stil života koji održava zdravlje!

Proljeće je idealno doba za ove aktivnosti. Postanite planinar  i počnite odmah! Predstavljamo planinarsko društvo No limit!

 

no_limit

Osnove pojma


Planinarenje obuhvata sve čovjekove djelatnosti izravno i neizravno vezane za kretanje u planinskim predjelima.

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova to je način i stil života, niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i ljepšim.

Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima. Ovo u osnovi nije sport, jer tu nema takmičenja, koje je bitno obilježje svakog sporta.

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Zašto planinarenje?


Bavljenje planinarenjem razvija mnoge dobre osobine: snalažljivost, hrabrost, prilagodljivost, fizičku izdržljivost, društvenost, smisao za razumijevanje ljudi i prirode.

Planinarenje se temelji na zajedništvu, na uzajamnom djelovanju s ciljem svladavanja prirodnih, ali ujedno i vlastitih psihofizičkih  prepreka.

Prema tome, bavljenje ovom aktivnošću poboljšava čovjekovo zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.

„No limit"  -  mjesto za početak!Proljeće je idealno doba za ovakve aktivnosti. Uključite se u planinarsko društvo i počnite odmah!

Za početak predlažemo sportsko planinarsko društvo „No limit", koje, kako mu sam naziv kaže – nema granica, ni kada je u pitanju dobna granica niti aktivnosti.

Osnovano je 2005. godine i ima više od 80 članova. Najmlađi član ima šest, a najstariji 50 godina, što je u skladu spomenutim nazivom i sloganom.

Rad se odvija u sekcijama za planinarstvo i alpinizam, sportsko penjanje, spašavanje, speleologiju, skijanje, ronjenje, ekologiju i mountain-bike.

Među članovima kluba „No limit" su dva instruktora spasavanja sa međunarodnim licencama (SAD i Francuska), instruktori alpinizma i instruktor speleologije, a više članova je prošlo navedene specijalističke obuke i kurseve. Voditelji sekcija iza sebe imaju višegodišnje iskustvo rada sa djecom i omladinom.

Misija društva  je okupiti što veći broj članova, pogotovo mladih ljudi, promovisati zdrav način življenja, poticati omladinu da se bave sportom i provode što više slobodnog vremena u prirodi, kao i očuvanje i promocija bosanskohercegovackog okoliša i prirode.

No limit"  je sportsko planinarsko društvo pri Pegasos centru i resursni je izvor za sve sportsko –rekreativne programe.