PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

18.04.2014.

Najava održavanja brdsko-biciklističke utrke - PANONIKA MTB CUP 2014

U nedelju 20.04.2014. godine, svi ljubitelji brdskog biciklizma moći će uživati u prvoj utrci ove sezone, pod nazivom ‘’PANONIKA MTB CUP 2014’’, koja se organizuje u predivnom ambijentu komplesa Panonika u Tuzli i gradskog sportsko-rekreativnog parka Slana Banja.

 

pannonica_mtb


Organizatori utrke su JKP ''Pannonica'' d.o.o. i Biciklistički savez BiH. Pokrovitelj utrke je Općina Tuzla. Partneri projekta su JKP ''Komunalac''-Tuzla i JKP ''Saobraćaj i komunikacije''-Tuzla. Sponzori utrke je BH Telecom. Prijatelji utrke su ''M-Bike Shop''-Tuzla, ''Specialized'' i ''Trek''. Medijski pokrovitelji su radio-televizija Tuzlanskog kantona, radio-televizija 7, Vesta radio i radio Kameleon.

PROGRAM UTRKE:

Subota,  19.04.2014. godine

trening (staza je označena i otvorena u 16.00h).

Nedelja, 20.04.2014. godine

trening (staza je označena i otvorena od 07.30h) od 09.00 do 10.00h podjela startnih brojeva, u 10h start utrke.

Format utrke je XCO (Cross Country Olimpic).

Mjesto održavanja je gradski sportsko-rekreativni park Slana Banja i kompleks Panonskih jezera u samom centru Tuzle. Planirano je da održavanje ove utrke bude tradicionalno, najmanje jednom godišnje i trka će se u suradnji sa Biciklističkim savezom BiH naredne godine registrovati pri UCI federaciji kako bi postala međunarodna, te bodovala po međunarodnim standardima i na takav način ušla u kalendar međunarodnih utrka.

Zamisao projekta ''PANONIKA MTB KUP 2014'' jeste kroz organizaciju međunarodne biciklističke/monutbajk utrke ponuditi prirodni lokalitet parka Slana Banja, te kompleks slanih Panonskih jezera kao turistički i rekreativno-sportski proizvod na tržištu. Projektom imamo namjeru da popularizujemo biciklistički sport u našem gradu, a naročito brdski biciklizam, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Cilj projekta je i uticaj na zdravlje građana, te turizam i ekologiju u našem gradu. Na području Slane Banje na kojem bi se vozio veći dio utrke očišćene su postojeće staze za šetanje, te smo iste te staze napravili prohodnim za vožnju brdskim biciklom. Staze će biti kombinovane tako da ih tokom cijele godine građani mogu koristili za i za šetanje i za vožnju biciklom.

Poslije utrke izradi će se mape koje će biti istaknute na vidnom mjestu kako bi rekreativni MTB biciklisti i turisti imali priliku da koriste stazu na dnevnoj osnovi gdje bi time upotpunili turističku i rekreativno-sportsku ponudu Tuzle.

Za vrijeme trke na prostoru Panonskih jezera održat će se izložba biciklističkih klubova iz grada i šire, te svih ekipa učesnica, zatim specijalizovanih bicilističkih servisa i prodavnica biciklističke opreme, te prezentacijski štandovi proizvođača bicikala koji imaju svoja zastupništva u BiH kao što su M-BIKE SHOP, TREK, SPECIALIZED itd. Za ovaj dan pripremit će se i posebne ponude za prodaju bicikala i prateće opreme.

Utrka kreće sa platoa Panonskih jezera, gdje će biti i centralno mjesto okupljanja svih učesnika utrke, te mjesto gdje će se poslije utrke dodijeliti nagrade i nastaviti sa druženjem i zabavnom. Ruta utrke je, planirana od Panonskih jezera START, dalje biciklističkim stazama preko parka Slana Banja i CILJ je opet na platou Panonskih jezera. Ukupna dužina kružne staze za utrku je 4 km. Sve staze će biti propisno obilježene kako to zahtijevaju pravila za organizaciju ovakvih vrsta MTB utrka.

S obzirom da je ovo jedna od prvih MTB utrka u BIH prije početka MTB premijer lige pozivamo vas da svojim učešćem oprobate snage i testirate konkurenciju pred sam početak sezone. Biciklisti, rekreativci i profesionalci učestvujte na prvoj Brdsko biciklističkoj utrci.

Staze će biti označena crveno bijelim trkama sa jedne ili obje strane u zavisnosti od dionice. Zona za  opskrbu vodom i tehničku pomoć će biti postavljene u dijelu ciljne ravnine. Teže dionice kao i zaobilaznice će biti označene putokazima.

KATEGORIJE:

Seniori: od 19 do 35 godine (godište 1993. do 1977.)
Juniori: od 17 do 18 godina (godište 1995. i 1994.)
Kadeti: od 13 do 16 godina (godište 1999. i 1996.)
Žene – sve prijavljene žene
Veterani/Masters – preko 35 godina starosti (godište 1976. i starije)
Hobby 1 – (Hobby Junori) – svi nelicencirani do 16 godina starosti (godište 1998. i mlađe)
Hobby 2 – (Hobby Seniori) – svi nelicencirani od 16 do 35 godina starosti (godište 1997. do 1978.)
Hobby 3 – (Hobby Masters) – svi nelicencirani od 36 godina starosti i više (godište 1977. i starije) 
Napomena: Organizator će izvršiti spajanje kategorija, ako ne bude dovoljan broj takmičara po kategoriji.

BROJ KRUGOVA:

Seniori : 7 krugova
Juniori: 5 krugova
Kadeti: 3 kruga
Žene: 3 kruga
Veterani/Masters: 4 kruga
Hobby 1: 2 kruga
Hobby 2: 3 kruga
Hobby 3: 2 kruga
NAGRADE:

Seniori:

mjesto Elite i U23 – 150,00 KM
mjesto Elite i U23 – 100,00 KM
mjesto Elite i U23 –   50,00 KM
Juniori:

mjesto Juniori – 100,00 KM
mjesto Juniori –   70,00 KM
mjesto Juniori –   50,00 KM
Žene:

mjesto Žene –   80,00 KM
mjesto Žene –   60,00 KM
mjesto Žene –   40,00 KM
Veterani/Masters:

mjesto Veterani/Masters –   80,00 KM
mjesto Veterani/Masters –   60,00 KM
mjesto Veterani/Masters –   40,00 KM
Hobby 2 (Rekreativci/Amateri)

mjesto Hobby 2 –   80,00 KM
mjesto Hobby 2 –   60,00 KM
mjesto Hobby 2 –   40,00 KM
Napomena: Za sve kategorije su obezbijeđene medalje, diplome i robne nagrade a za licencirane takmičare i novčane nagrade.

PRIJAVE: - prijave (ime i prezime, adresa, datum rođenja) se mogu slati na mail:  panonikakup@gmail.com , putem telefona na: 060 34 17 358  ili na link za on-line prijavu: https://docs.google.com/forms/d/1_A2aQHOH645tu8cuaJfdPxI_Nj7WKg5cpDgqyQP6hGM/viewform?edit_requested=true

prijave se primaju do jednog sata prije početka utrke
maloljetne osobe koje su nelicencirane, dužne su predočiti potvrdu jednog od staratelja da mogu sudjelovati na utrci. Potvrda se može se izdati i na mjestu utrke.
preuzimanje startnih brojeva je u subotu 19.4.2014. od 15:00 – 16:00 na lokaciji održavanja utrke i u nedelju 20.4.2013 od 8:00 – 10:00.
STARTNINA: Licencirani takmičari su oslobođeni plačanja startnine dok svi nelicencirani takmičari (rekreativci, amateri) bez obzira na starosnu dob su dužni uplatiti obavezno jednodnevno osiguranje tokom utrke u ukupnom iznosu od 5KM.

OSTALI PROPISI:

- Za utrku vrijedi pravilnik BIH XC lige.
- Vozači voze na vlastitu odgovornost.
- Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.
- Sve utrke se voze isključivo MTB biciklima (točkovi 26” ili 29”).

- Nije dozvoljeno korištenje cestovnih, ciklocross ili trekking bicikala sa 28” točkovima.

- Kategorije mlađih takmičara mogu voziti MTB bicikle i s dijametrom točka manjim od 26”.
- NA UTRCI JE ZA SVE KATEGORIJE OBVEZNA UPOTREBA ZAŠTITNE KACIGE.
- Organizator zadržava pravo izmjene propozicija.

ŽALBE:

Ako netko od takmičara smatra da je tokom utrke na bilo koji način oštećen ili ima prigovor na ponašanje nekog drugog takmičara dužan je da to kaže sucu neposredno po prolasku kroz cilj. Službenu žalbu u pisanoj formi treba uručiti glavnom sucu najkasnije 30 minuta nakon prolaska kroz cilj.

KONTAKTI:

Panonika: panonikakup@gmail.com

Avdo Šerak, panonikakup@gmail.com  tel: 060 34 17 358

Muhamed Smajlefendić, Voditelj sportskih aktivnosti Panonika Tuzla, panonica@bih.net.ba

tel: 061 721 611

Facebook: Panonika Mtb Kup