PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

26.06.2014.

Odbojka na pijesku – rekreacija za ljetne dane!

Od zabave, preko takmičenja prerasla je u Olimpijski sport. Odbojka na pijesku idealna je rekreacija i u BiH  –  posjetite Kompleks Panonskih jezera – „Pannonica" i provjerite!

 

odbojka_np

Moderna rekreacija


Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke momčadi takmiče na terenu s razapetom mrežom na sredini.

Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže na dozvoljen način prije nego li padne na teren.

Ovaj sport je varijanta tradicionalne dvoranske odbojke. Kao mjesto igre koriste se uglavnom pješćane plaže gdje je sport i nastao.

Nastanak


Iako je odbojka na pijesku u početku bila uglavnom samo zabava, postepeno je prerasla u pravi takmičarski sport, te je od 1996. godine u programu Olimpijskih igara.

Odbojka na pijesku je nastala na plažama u Kaliforniji u SAD. Dugo nije bila šire prihvaćena, iako je bilo pojedinačnih profesionalnih turnira i takmičenja.

Većina pravila igre preuzeta su iz standardne odbojke, a dvije ključne razlike su vrsta terena (pijesak umjesto tvrdog parketa ili betona) te momčad koja se sastoji od dva igrača sa svake strane (a ne od šest kao što je to slučaj u standardnoj odbojci).

Kompleks Panonskih jezera – „Pannonica"


Dosadašnji rad kompleksa Panonskih jezera "Pannonica" u Tuzli pruža optimističke prognoze za buduće razvojne planove.

U toku proteklih  kupališnih sezona, kompleks Panonskih jezera posjetilo je oko 1,6 miliona  gostiju ali uzimajući u obzir činjenicu da je kompleks  otvoreni vodeni park i van ljetnje sezone za sve ljubitelje prirode i rekreacije, slobodno se može dati procjena od oko dva miliona posjetilaca tokom proteklih osam godina rada.

Malonogometni stadion sa umjetnom travom se nalazi 50 metara od samog Panonskog jezera u prelijepom ambijentu šetališta ''Slana Banja''.

Na stadionu su organizovani mnogobrojni turniri, ljetne lige u malom fudbalu, škole fudbala, a teren putem mjesečnih i sezonskih rezervacija redovno koriste građani, razna udruženja, firme itd.

Košarkaški stadion je izrađen od specijalne bitumenske podloge koja apsorbuje udarce koji proizilaze iz vertikalne skočnosti te tako smanjuje štetni uticaj skokova na kičmeni stub.


Turnir u odbojci na pijesku


Odbojka na pijesku se nalazi između dva Panonska jezera. Teren pruža idealne uslove za zabavu u toku sezone kupanja i rekreaciju izvan ljetne sezone.

Fitness centar ''OPEN AIR'' se nalazi na otvorenom na tri lokacije kompleksa Panonskih jezera.

Fitness centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene jer se aktivnost odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje.

Trenutno je u toku turnir u odbojci na pijesku na kompleksu Panonskih jezera u sklopu projekta „Živi zdrav život". Cilj ovog projekta je razvijati ljubav i sklonost prema sportu, kretanju i drugim fizičkim aktivnostima.