PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

29.08.2014.

Mušmula - voćna riznica zdravlja

Mušmula je pravi izvor zdravlja. Bogata je mineralima (kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor), vitaminima ( B1, B2, B3, B6, PP, C, karotin), vlaknima (pektin i tanin)..

 

musmula

Divlja kruška


Divlja kruška ili mušmula (mespilus germanica) je voće koje je vijekovima prisutno na našim prostorima. Ovo drvo cvjeta krajem aprila, a može dostići visinu i do sedam metara.

Mušmula u svježem stanju nije jestiva, jer je njeno tada zelenkasto i blijedo sivkasto meso ploda tvrdo i prekiselo za konzumaciju.

Plod se bere krajem jeseni, te se ne jede odmah, pa se zbog toga ostavlja nekoliko sedmica kako bi omekšao. Osim ploda, koristi se cvijet i list.

Mušmula je voće kojeg ima u izobilju na našim porstorima, ali se malo koristi. Njihove zdrave strane su zaista velike a evo nekih od njih.

Za zdravlje


Mušmula je prava riznica zdravlja. Bogata je mineralima (kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor), vitaminima ( B1, B2, B3, B6, PP, C, karotin), vlaknima (pektin i tanin).

Mušmula smanjuje koncentraciju lošeg holesterola i masnoća sa zidova krvnih sudova. Plod mušmule dokazano štiti od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Pomaže kod tegoba koje se javljaju u menopauzi, želučanih tegoba, kod problema sa prostatom, jača organe za varenje, poboljšava vid, liječi anemiju i opstipaciju, čisti jetru i bubrege.

Kao odličan izvor antioksidansa ovaj plod štiti organizam od slobodnih radikala, usporava proces starenja i jača imunitet. Koristi se kao lijek protiv vrtoglavice, proliva, slabosti u leđima i kolenima. Ima i protivualno dejstvo.

Poboljšava rad pluća, jača rad bubrega, poboljšava opštu krvnu sliku i umanjuje bolove u leđima i zglobovima.

Ovo voće steže sluzokožu pri čemu se preporučuje kod krvarenja u ustima i liječenje raznih čireva.

Osim toga potiče lučenje pljuvačke kod žlijezda, kao i varenje hrane u želucu.