PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

23.10.2014.

Mali nogomet – popularna dvoranska rekreacija

Za ovu vrstu nogometa potreban vam je manji broj igrača, pravila su prilagodljiva, igra je tečnija, te ne ovisi o vremenskim uslovima! U Sarajevu, jedan od najboljih terena sa vještačkom travom je balon Otoka.

 

mali_nogomet

Osnivanje i prve igre

Mali nogomet je nogomet na igralištu manjih dimenzija od uobičajenog.

Za izumitelja malog nogometa priznat je Juan Carlos Ceriani. Taj urugvajski nogometni trener prvi je imao jasnu viziju nove loptačke igre, koju je 1930. predstavio na sportskom takmičenju mladih kršćana u Montevideu.

Ceriani je predstavio inačicu „five a side" (pet protiv pet), koja se pokazala vrlo dinamičnom, atraktivnom i posebno prikladnom jer nije tražila velik prostor.

Ekipu u malom nogometu čini deset igrača koji se prijavljuju u Zapisnik prije početka utakmice i samo oni smiju nastupiti na utakmici, a u
igri se nalazi šest igrača od kojih je jedan vratar.

Prednosti


Mali nogomet vrlo se brzo širio svijetom, igru su prvobitno svi doživljavali kao neobaveznu i ugodnu rekreacijsku zabavu. Univerzalna pravila nisu postojala.

Ovaj sport se igrao na košarkaškim, rukometnim i hokejaškim igralištima, vrata su bila vrlo mala ili širine tri do pet metara, a u polju se igralo s petoricom do sedmoricom igrača.

Prednosti dvoranskog nogometa sporta su sljedeće: potreban manji broj igrača,tj. lakše je složiti ekipe, prilagodljiva pravila ovisno o uslovima, igra je tečnija, više driblinga, što znači da igrači poboljšavaju kontrolu lopte i neovisna o vremenskim uslovima.


Balon na Otoci posjeduje sve preduslove da postane Vaše mjesto za rekreaciju malog nogometa. 

Za one koji preferiraju umjetnu travu prije parketa, bit će ovo savršeno mjesto na kojem će moći ispoljiti svoje "haklersko" umijeće. 

Klubovima i organizacijama koji se odluče na dugoročniju saradnju, nude se posebni uslovi i popusti.