PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

21.10.2014.

Krav Maga – jedinstven sistem svih borilačkih vještina

Krav Maga klub samoodbrane u Sarajevu sasvim je novi klub borilačkih vjestina u Bosni i Hercegovini koji izučava i uviježbava modernu samoodbranu i borilačke vještine, a prvenstveno Krav Magu vještinu samoodbrane.

 

kravmaga_klub

Osnove pojma


Krav Maga obučava samoodbranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija 'on ili ja' u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan.

Krav Maga je sistem borbe, koji obuhvata sve vrste borilačkih vještina od karatea do kung fu-a i boksa. Nema zabranjenih udaraca.

Dozvoljene su sve moguće vrste udaraca, sve s ciljem što učinkovitije odbrane pojedinca tj. što učinkovitije reakcije i prilagodbe na zahtjeve konkretne situacije i okolnosti napada.

Naziv dolazi od hebrejske riječi KRAV što znači borba i MAGA što znači kontakt.

Sistem vježbi


Osnovna ideja je prvo riješiti neposrednu prijetnju, spriječiti napadača da ponovo napadne i konačno ga neutralizirati. Cilj je preuzeti inicijativu od napadača.

Krav Maga među rijetkima je odbrambenim stilovima koji se prilagođavaju učeniku i njegovim prirodnim refleksima, umjesto da očekuju od učenika da nauči nove tehnike. U situaciji napada pojedinac ima pravo upotrijebiti sve što je potrebno da bi se odbranio.

Krav Maga se stalno usavršava pod pritiskom realnih životnih potreba. Krav Maga je idealan i najoptimalniji sistem samoodbrane za sve ljude svih uzrasta, različitih profesionalnih orijentacija i fizičkih sposobnosti.


Krav Maga klub samoodbrane u Sarajevu sasvim je novi klub borilačkih vjestina u Bosni i Hercegovini koji izučava i uviježbava modernu samoodbranu i borilačke vještine a prvenstveno Krav Magu vjestinu samoodbrane koja je nastala u Izraelu a koju danas koriste mnoge policijske i vojne jedinice u svijetu i koja je postala veoma popularna vještina samoodbrane u mnogobrojnim klubovima širom svijeta.

Instruktori i dio osoblja Krav Maga kluba samoodbrane datira jos od 2006.g, kada je ova popularna vještina samoodbrane iz Internacionalnog Krav Maga instituta IKMI u Italiji stigla prvi put u Sarajevo i u BiH uopste. Instruktori Krav Maga kluba samoodbrane su certifikovani direktno od Internacionalnog Krav Maga instituta IKMI u Italiji i imaju stalne kurseve i seminare kako u BiH i Italiji tako i u zemljama Evropske unije u kojima IKMI Krav Maga federacija ima svoja predstavnistva. 

Krav Maga klub samoodbrane u Sarajevu ujedno je i predstavništvo Internacionalnog Krav Maga instituta IKMI za područje Bosne i Hercegovine.

U našem klubu se kroz redovne treninge izučava kurs Krav Mage za civile a koji sadrži i sistem obuke samoodbrane za žene a u pripremi je novi kurs samoodbrane za mladje uzraste popularni Krav Maga kids.KMS klub će kroz nadolazeće seminare u BiH predstaviti Krav Magu kao vještinu i objasniti njen sistem samoodbrane a ujedno će predstaviti kako se Krav Maga primjenjuje kao sistem samoodbrane u službama bezbjednosti kao što su zaštitarske organizacije,policija,vojska i sl.