PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.04.2014.

Koji su pravi uzroci pretilosti?

Različita stanja mogu uzrokovati naglo nakupljanje kilograma i povećati rizik od nastanka pretilosti. Često su u razlozi isključivo medicinski..

 

pretilost

Medicinski uzroci


Pretilost  obično nastaje kao rezultat prevelikog unosa kalorija i manjka fizičke aktivnosti. No, ponekad je to jednostavno simptom bolesti ili nekog stanja organizma.

Različita stanja mogu uzrokovati naglo nakupljanje kilograma i povećati rizik od nastanka pretilosti.

U vezi s tim postoje medicinski razlozi.

Hipotireoza

Ovo je stanje u kojemu štitnjača proizvodi premalo hormona. Hormoni štitnjače su zaslužni za regulaciju metabolizma, stoga će premalo hormona štitnjače uzrokovati usporenje metabolizma i nakupljanje suvišnih kilograma.

Cushingov sindrom

Do ovog stanja dolazi kada nadbubrežne žlijezde proizvode previše hormona kortizola. To može uzrokovati nakupljanje masti na području cijelog tijela, a naročito na području lica, donjeg dijela leđa i abdomena.

Depresija

Još uvijek nije otkriveno zašto, ali osobe, koje pate od depresije su sklonije prejedanju i odabiru nezdravih namirnica. Također su premalo fizički aktivne, a sve to pogoduje nakupljanju suvišnih kilograma.

Ostali razlozi


Zbog brzog života nemamo vremena za razmišljanje o prehrambenoj i energetskoj vrijednosti hrane, a niti za pripremanje zdravih obroka. Sigurno da je životni stres jedan od okidača u nastanku pretilosti pa često hrana posluži kao lijek za liječenje životnih problema.

Glavnim uzrocima pretilosti smatraju se ipak loše prehrambene navike i hipokinezija. Hipokinezija se definira kao nedostatak kretanja.

Novi životni trendovi zahtjevaju da se sve više vremena provodi sjedeći pred kompjuterima, a dodatni udarac na smanjenje količine kretanje uvođenje je pametnih telefona.

Drugim riječima, osim što ljudi sjede po cijele dane na poslu, sad i slobodno vrijeme provode sjedeći i "družeći" se preko društvenih mreža.

Smanjena količina kretanja kod odraslih uistinu je velik problem i uglavnom se manifestira kroz smanjenu radnu sposobnost, ali hipokinezija kod djece još je opasnija.