PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

29.09.2014.

Karate – brzina, snaga i kondicija

Ova borilačka vještina porijeklom iz Japana koristi tjelesnu kondiciju, ali prije svega brzinu i snagu iz brzine. Karate klub Olimp iz Sarajeva okuplja neke od vlasnika medalja i najboljih sportista u zemlji.

 

karate

Porijeklo i značenje


Karate je borilačka vještina porijeklom sa (Okinave) Japana (koja se danas također može trenirati i kao sport).

U bukvalnom prijevodu sa japanskog jezika znači KARA - prazna (gola), TE - ruka (šaka), DO - put, to jest kako se odbraniti od napadača golim rukama - ("put prazne ruke").

Karate pripada takozvanim tvrdim stilovima. Nasuprot mekim stilovima koji gledaju da koriste snagu i energiju napadača, tvrdi stilovi ističu tjelesnu kondiciju, prije svega brzinu i snagu iz brzine.

Tehnički, karate koristi udarce šakom, prstima, laktovima, koljenom i nogama, razne blokade, a ponekad se uče i poluge, bacanja, bolni hvatovi, udarci u vitalne tačke (u oči, grlo, nos itd.) i tehnike rukovanjem oružja - kobudo.

Kod osnovne tehnike uče se pojedinačni udarci, blokovi, stavovi itd. Kate su poseban skup tačno odredjenih pokreta (udaraca, stavova i blokova).

Borba (Kumite) moze biti slobodna ili dogovorena (dogovori se koji će se izvesti udarac, i kojim blokom će se blokira taj udarac). U vježbanju se primjenjuje makiwara, Hoju undo oprema kao naprimjer chishi, nigiri game itd.


Karate klub "Olimp” je osnovan u jesen 2006. godine, a od 2007. je član KS BiH. Trenutno broji oko 140 članova. Ciljna grupa KK "Olimpa” su djeca od 5 do 15 godina, tj. sprovođenje programa karate škole, škole plivanja i skijanja, a da se pri tome ne naruše, odnosno da se podrže svi pedagoški i moralni principi, i naravno da norme psihofizičkog razvoja budu zadovoljene.

Klub na početku svake školske godine radi kampanju upisa novih članova.

KK ¨Olimp¨ je član Karate saveza BiH i redovno uzima učešće na turnirima unutar države i u regiji.

Karate klub ¨Olimp¨ je osnovao Goran Đekić, bivši šampion svijeta U-21, najbolji mladi sportista BiH za 2005. godinu, najbolji sportista Fakulteta sporta u Sarajevu za akademsku 2004/2005, višestruki šampion BiH. Goran Đekić je dipl. Prof. Sporta i tjelesnog odgoja, trenutno student postdiplomskog studija Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.