PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.01.2015.

Kako vježbati poslije 40-e ?

Nakon napunjene 40-e godine života, postoji prirodna tendencija dobivanja pet kilograma viška u svakom desetljeću koje slijedi. Počnite s vježbama malog učinka, malim utezima i s istezanjem..

 

vjezbanje

Tijelo u 40-im


Baš kao i onda kad ste bili mladi, vaš tjelesni tip određuje kako ćete i koliko mišića izgraditi.

Pokušati postati fit nakon četrdesete može biti poprilično zahtjevan zadatak.

Postoji mnoštvo istraživanja zasnovanih upravno na temu blagodati vježbanja u tim godinama.

Međutim, kada napunite 40, morate shvatiti da su vaši zglobovi stari 40 godina, i da ćete vjerojatno morati modificirati svoj intenzitet vježbanja, a program i plan treninga uskladiti s fizičkim, psihološkim i hormonalnim promjenama koje su zauzele ili zauzimaju svoje mjesto.

Nakon napunjene 40-e godine života, postoji prirodna tendencija dobivanja pet kilograma viška u svakom desetljeću koje slijedi.

Normalna reakcija na ovaj fenomen je prehrana, koja vodi do daljnjeg gubitka mišića. Svaki kilogram izgubljenih mišića znači da se tjelesni metabolizam usporava za 90 kalorija dnevno.

Kako vježbati?


Aerobna rutina uparena s treningom snage, zdrava prehrana i istezanje mogu zamijeniti mišićni gubitak, povratiti metabolizam iz mladih dana i držati dodatne kilograme daleko od vas. Zato vaš cilj mora biti vježbanje, trening snage i pravilna prehrana.

Samo tri mjeseca fizičke aktivnosti dovoljna su da se poboljša srčano stanje osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 tako što se vježbanjem poboljšava elastičnost arterija i time smanjuje rizik od srčanih oboljenja i infarkta.

Počnite s vježbama malog učinka, malim utezima i s istezanjem prije, za vrijeme i poslije treninga.

Starijim osobama se preporučuje da izaberu bilo koju od aktivnosti koje im se dopadaju. Najvažnije od svega je biti u pokretu a kada vrijeme ne dopušta izlazak na otvoreno dovoljno može biti i uspinjanje stepenicama i šetnja po stanu ili kući.

Naravno da će vam trebati dosta vremena ako želite tijelo za kakvim ste uvijek žudjeli, ali uz mnogo strpljenja i odlučnosti možete uspjeti. 

rekreacija.ba. 
Pronađi mjesto za rekreaciju, klub ili sportsku aktivnost u svojoj blizini...