PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.05.2014.

Jagode su izvor zdravlja

Ovo aktuelno voće prirodni je antioksidant koji sadrži vitamin C, kalij, kalcij, željezo..Pomažu poboljšanju zdravlja i sprečavanju bolesti. Evo kako!

 

jagode

Antioksidativno sredstvo


Aktuelno neodoljivo i omiljeno voće mnogih su jagode, zdravo voće koje možemo jesti svježe samo u proljeće. Osim toga što su hranjive, niskokalorične su i imaju ljekovita svojstva.

S obzirom na to da su pune vitamina C (100 grama jagoda sadrži 54 miligrama vitamina C) i polifinola, jako su antioksidativno sredstvo. Četvrto su voće sa najvišim nivoom antioksidanata.

Oni štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju sa preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima. Također sadrže prirodne fenole koje služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova.

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću.

Pomažu i mršanju


Od minerala jagode sadrže kalcijum i željezo, pa zbog toga je jako preporučljivo za djecu koja su u fazi rasta i razvoja, kao i za trudnice i žene koje su u menopauzi.

Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja, dok fenolne kiseline u ovoj voćki imaju antialergijska svojstva, što znači da pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama.

Bogate su kalijumom (100 grama jagoda sadrži 160 miligrama kalijuma) koji stimuliše izbacivanje tečnosti i tokom vremena pomaže u smanjenju kilograma.

Jagode spadaju u namirnice koje imaju jako malo kalorija (27-30 kalorija u 100 grama), pa zbog toga su jako pogodne za ljude koji su pod strogim režimom ishrane, jer umanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti.
 
Također stimulišu rad jetre i bubrega i poboljšavaju proces izbacivanja tečnosti iz organizma.

Prirodan izbjeljivač zuba


Jagode su dobar lijek protiv probavnih smetnji, a list i korijen jagode se koristi kao lijek protiv kostobolje.

Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Ako želite da vam zubi budu bijeli, uzmite četiri zrele jagode, izgnječite ih viljuškom i tu kašu utrljajte temeljno na zube i držite tako bar pet minuta. Zatim isperite usta i operite zube. Ponovite isti postupak  tri do pet dana u kontinuitetu.