PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

12.02.2015.

IRFAN GARIĆ Šampion inkluzije Unicefa u BiH

 ''Ljepota dječijeg osmjeha i zadovoljstva je ono što uvijek iznova motiviše''. Mladi magistar sporta Irfan Garić je pravi šampion u inkluziji djece iz svih krajeva BiH. On koristi sport kao alat/instrument za socijalnu inkluziju djece i jedan je od pionira razvoja modernog dječijeg sporta u našoj zemlji na taj način.

 

irfan_1


 Tokom proteklih godina Irfan je radio na 12 projekata sa preko 1 000 djece različitih teškoća u razvoju, životnih statusa, uzrasta, nacija, rasa i potreba. Za Irfana Garića znaju mnogi mališani sa kojima je on radio iz 21 općine u BiH: Općina Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Srebrenica, Bratunac, Doboj, Teslić, Tešanj, Derventa, Brod, Bijeljina, Janja, Modriča, Vukosavlje, Usora, Doboj Jug.  

Sve je počelo 2010. godine kada je Irfan završio fakultet sporta i odmah nakon toga na osnovu svog biznis plana je dobio podršku od Austrijske vlade da pokrene firmu/udruženje Univerzalnu školu sporta.  

Rezultat tog rada u sportu nakon 2 godine, Univerzalna škola sporta je postala najveća škola sporta na prostoru Balkana za preko 500 korisnika djece i 15 uposlenih i primljena je u Svjetsku međunarodnu platformu za sport i razvoj koja radi na razvoju modernog sporta. Treba napomenuti da je Univerzalna škola sporta bila tek druga članica iz BiH u ovoj svjetskoj platformi. 

Irfan je oduvijek gajio poseban pristup u radu sa djecom što je  doprinijelo boljim rezultatima u radu i sve većem brojem članova djece koja su se uključivala u razne sportske programe koje je Irfan sa svojim saradnicima osmišljavao i pokretao. Ovi programi su bili usmjereni na razvoj dječijeg sporta i socijalnu inkluziju djece povratnika, djece roma, djece sa poteškoćama u razvoju, djece iz ruralnih sredina, djece siromašnih, djece bogatih i djece bez roditeljskog staranja. Kao rezultat toga su urađena dva dokumentarna filma o socijalnoj inkluziji djece u BiH: film ''Zajedno smo'' i film ''Mi ne šutimo''

Posljednje dvije godine Irfan Garić radi volonterski razne projekte u sportu u Dječijem Domu Bjelave u Sarajevu sa djecom bez roditeljskog staranja i kako on kaže da su mu upravo ova djeca najveći izazov u dosadašnjem radu. Na sebi svojstven način on gradi sa djecom veliku povezanost tako da ga djeca iznimno vole i uvijek mu se sa osmjehom raduju. 

Irfan tvrdi da je dječiji osmjeh najskuplje sredstvo za njihovu inkluziju/uključenost, ljepota tog dječijeg osmjeha i zadovoljstva je ono što uvijek iznova motiviše sve nas koji radimo razne projekte inkluzije djece. Odrasli za jedan kristalni brilijantni dječiji osmjeh moraju ponuditi s druge strane: prijateljski pristup u odnosu kroz blag i ugodan razgovor s djetetom, djetetu posvetiti dovoljno pažnje, ljubavi i osjećaja u odnosu time ga učiniti važnim, motivirati ga za uspijeh i time razviti osjećaj odgovornosti kod djeteta, biti uvijek pozitivan i nasmijan tokom odnosa s djetetom i time mu primjerom pokazati kakav treba on/ona biti. 
 
 

IRFAN GARIĆ: "Ljepota dječijeg osmjeha i zadovoljstva je ono što uvijek iznova motiviše" 

 
Po završetku fakulteta sporta Irfan Garić je na osnovu biznis plana dobio podršku donatora za pokretanje Univerzalne škole sporta kroz koju je proteklih godina prošlo više od 500 djece svih uzrasta kroz programe usmjerene na razvoj dječijeg sporta i socijalnu inkluziju djece povratnika, djece roma, djece sa poteškoćama u razvoju i djece iz drugih marginaliziranih skupina. 
 
Irfan kaže da je kroz mnoge projekte radio s oko 1.000 djece iz svih krajeva BiH, a posljednje dvije godine Irfan volonterski radi razne projekte u sportu u Dječijem Domu Bjelave u Sarajevu sa djecom bez roditeljskog staranja. 
 
"Ljepota dječijeg osmjeha i zadovoljstva je ono što uvijek iznova motiviše sve nas koji radimo razne projekte inkluzije djece. Odrasli za jedan kristalni brilijantni dječiji osmjeh moraju ponuditi s druge strane: prijateljski pristup kroz blag i ugodan razgovor s djetetom, djetetu posvetiti dovoljno pažnje, ljubavi i osjećaja i time ga učiniti važnim, motivirati ga za uspijeh i razviti osjećaj odgovornosti kod djeteta, biti uvijek pozitivan i nasmijan i primjerom mu pokazati kakav treba biti”, kaže Irfan. 
 
Najljepša stvar kod djece koju svi mi trebamo neizmjerno poštovati je njihova čistoća i iskrenost, koju ona zrače u svakom trenu kroz njihov odnos, ljubav i pažnju  Mi moramo pokušati da im isto uzvratimo ali moramo biti realni da tako dobro kao oni ne možemo. Kako god ne smijemo nikad odustajati