PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

26.06.2015.

Full contact – popularna verzija kick boksa

Ova disciplina je vrsta kick boksa u kojoj je cilj protivnika snagom i jačinom pravilnih udaraca nadvladati. Naučite sve o ovom sportu u Karate klubu  "Nico" u Zenici!

 

fullcontact

O kick boksu


Kick boks je sport sličan boksu, s tim sto je u njemu dozvoljeno korištenje nožnih udaraca.

Ručne tehnike su preuzete iz boksa, dok se nožne razlikuju od škole do škole i smatra se da vuku porijeklo od savate-a ili istočnjačkih vještina.

Postoji  više disciplina kik boksa koje se razlikuju po tehnikama koje je dozvoljeno koristiti u borbi: semi contact, light contact, full contact, low kick,  te K1 – najpopularnija disciplina, ujedno i najgrublja od svih.

Full contact


Full contact (puni kontakt) je disciplina u kojoj je za cilj protivnika snagom i jačinom pravilnih udaraca nadvladati.

Dozvoljeni su udarci u ista mjesta kako je i navedeno za semi contact i light contact, ali se udarci zadaju uz tehniku i punom snagom.

Borba je vrlo atraktivna i odvija se u ringu. Takmičari  su podijeljeni po težinskim kategorijama.

Centralni sudac brine o pravilnim udarcima i regularnosti te sigurnosti borbe, a tri bodovna suca registriraju bodove i na kraju borbe ocjenjuju boljega s deset, a lošijega s devet bodova.

Karate klubu  "Nico"


Ovaj, i slične sportove upoznajte u Karate klubu  "Nico". Ovo je sportsko udruženje koje djeluje na području Zenice skoro osam godina, a broji oko 70 aktivnih članova svih uzrasta.

Svi treninzi se održavaju u klupskim prostorijama koje se nalaze na adresi Travnička ulica bb, zgrada Starog pozorišta-Sokolana.

Sala za vježbanje je opremljena svim potrebnim pratećim elementima za normalno održavanje treninga.

Primarni cilj kluba je da od polaznika naprave ljude snažnog karaktera, osobe vrijedne poštovanja u društvu.

Sekundarni cilj, ali ne i manje važan jeste svakako izgradnja vrhunskog sportiste.