PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.10.2014.

Floorball – novi timski sport za sve uzraste

Floorball je idealan za mješovite i uzrasno neujednačene grupe zbog toga što se zasniva na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi. Floorball klub „Gromovi" iz Banja Luke začetnik je ovog sporta u BiH!

 

floorball

Nastanak


Floorball je nastao kao zamjena za hokej na ledu tokom ljeta. U pitanju je zabavan, bezbjedan i jeftin dvoranski timski sport, za koji su potrebne samo palice, loptica i patike.

Floorball sa uživanjem mogu da igraju i početnici, ali to je ujedno sport sa velikim potencijalom za razvoj igračke tehnike – za baratanje palicom i lopticom, dodavanje, dribling i šut.

Floorball je idealan za mješovite i uzrasno neujednačene grupe zbog toga što se zasniva na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi.

Odličan je za dječake, djevojčice, muškarce i žene, nevezano za njihovo prethodno sportsko iskustvo.

Floorball se može igrati i na asfaltnom terenu, ali u tom slučaju lopatice palica će se brzo izlizati. Iz tog razloga ovaj sport se pretežno igra u dvoranama.


Pravila


Timove čini 10-20 igrača, od kojih na terenu u istom trenutku boravi njih šest, uključujući i golmana.

Utakmice se igraju u tri perioda od po 20 minuta, golman nosi laganu zaštitu za tijelo i masku za lice, ali nema palicu, već loptu hvata i dodaje rukama.

Ostali igrači ne koriste zaštitnu opremu jer su zabranjeni grubi startovi, koji su inače dozvoljeni u hokeju na ledu. Igra se na terenu veličine 40x20 metara, oko kog je postavljena ograda od 0,50 cm.

Parket i ostale podloge dvoranskih terena ne mogu biti oštećeni floorball palicama niti lopticom.

Popularnost


Floorball je u velikoj ekspanziju u svijetu, i zahvaljujući tome postala je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta čime su se stvorili preduslovi da floorball postane olimpijski sport na OI 2020.

Danas se zvanično igra u više od 60 zemalja, a svakim danom stiče nove pristalice i igrače.

U svijetu postoji preko 3.700 floorball klubova i 255.000 registrovanih igrača. Svjetsko prvenstvo se organizuje svake godine – jedne godine u ženskoj, druge u muškoj konkurenciji.

Zanimljivo je da floorball postaje sve prisutniji među profesionalnim igračima različitih sportova, koji ga koriste kao dio svog kondicionog treninga.

Floorball u BiH
Začetnici ovog sporta u Bosni i Hercegovini su Floorball klub „Gromovi" iz Banja Luke. U pitanju je prvi registrovani kluba iz domena ovog sporta u našoj zemlji, a i šire.

Klub „Gromovi"  osnovan je u  januaru 2008. godine. Od tada, pa do danas glavni su organizatori  međunarodnog  floorball turnira "FLOORBALL BL".

Juniori  kluba su prvaci BiH za 2008., 2009. i 2010. godinu u kategoriji U-15.

Seniori se takmiče u Floorball ligi BiH i Regionalnoj floorball ligi.

Ovaj je klub je organizator i najvećeg broja aktivnosti u vezi sa spomenutim sportom u našoj zemlji. Najveći uspjeh klubu donose upravo juniori uzrasta do 14. godina.