PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.04.2014.

Enzimi su iskre života!

Bez enzima nema pravilne diobe ćelija, nema dobrog rasta i  razmnožavanja. Uništava ih visoka temperatura, te je zbog toga potrebno jesti česšće sirovu, a manje isključivo kuhanu hranu!

 

enzimi

Važnost


Enzim je biološki katalizator, protein koji može uticati na brzinu hemijske reakcije. Nedostatak ovih supstanci koje u sebi sadrze iskru zivota, indirektno izaziva mnoge teške bolesti. Bez enzima nema pravilne diobe ćelija, nema dobrog rasta i razmnožavanja.

Enzimi su naročito korisni starijim ljudima jer vitalizuju tijelo, to jest, oslobađaju ga, u velikoj mjeri problema i tegoba starosti.

Većina ljudi danas, ne živi na način koji podstiče ispravnu upotrebu enzima i digestivne funkcije.

Sirovo a ne kuhano!


Enzimi su specifična grupa proteina koju sintetizira živa stanica, a cjelokupnost svih hemijskih pretvaranja u organizmu koju nazivamo metabolizmom moguća je samo zbog njihovog djelovanja. O njihovoj aktivnosti ovisi rast, sazrijevanje, čuvanje i proizvodnja namirnica, kao i naša prehrana.

Ishrana koja se bazira uglavnom na kuhanim jelima, stavlja veliki stres na pankreas, jer tijelo konstantno mora proizvoditi enzime, koji bi trebali da se nalaze u samoj hrani. Ako se to dugo praktikuje, dolazi do smanjene efikasnosti i smanjene proizvodnje enzima i hroničnog izlaganja organizma ovom vidu stresa.

Visoka temperatura uništava enzime - suha toplota od 65 stepeni C a vlažna od 47 stepeni C uništava enzime u namirnicama.

Današnja visoko prerađena hrana je skoro ili u potpunosti bez enzima.


Gdje ih ima?


Velika je pomoć organizmu ako uz svaki obrok konzumiramo neku vrstu sirove hrane koja snabdjeva tijelo prirodnim enzimima potrebnim za varenje.

Namirnice koje su posebno bogate enzimima su: ananas, avokado, grožđe, papaja kao i sirova hrana koja je kao što su: klice iz sirove pšenice, sirovo mlijeko, žumance, mlado povrće, klice iz sjemenja a naročito sokovi od presnog povrća (cvekla, paradajz, šargarepa).

Konvencionalno gajeni poljoprivredni proizvodi su loš izvor enzima. Maksimalnu količinu enzima dobićete korištenjem organski gajenih proizvoda.