PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

10.01.2015.

Dišite pravilno prilikom vježbanja

Dobra i efikasna tehnika disanja od ključne je važnosti za dopremanje i isporuku kiseonika u vašem tijelu, kako bi obavljalo uspješno sve važnije funkcije. Dišite pravilno kako bi učinak vježbanja bio potpun!

 

disanje_vjezbanje

Važnost pravilnog disanja


Kada je u pitanju vježbanje, umjetnost udisaja i izdisaja može biti mnogo komplikovaniji nego što možemo zamisliti. Pitanja koje se ovdje postavljaju - da li udišemo kroz nos ili usta i kako izdišemo, šta radi tačno dijafragma, bez obzira da li ste trkač, radite jogu, profesionalni dizač tegova ili igrate fudbal.

Dobra i efikasna tehnika disanja od ključne je važnosti za dopremanje i isporuku kiseonika u vašem tijelu, kako bi obavljalo uspješno sve važnije funkcije. Pravilno disanje može pomoći sportistima, kako rekreativcima tako i profesionalnim da svoje aktivnosti obavljaju sa mnogo manje napora, pa čak im omogućiti da budu usredsređeniji na ono što rade i poboljšaju svoju koncentraciju.

Tehnika


Pravilno disati je jako važno jer mišići tako dobivaju više kisika čime im se povećava izdržljivost.

Kako bi učinak, naprimjer trčanja bio doveden do maksimalne učinkovitosti i kako bi se za vrijeme trčanja manje umarali poželjno je da se zrak udiše kroz nos, a izbacuje se iz pluća kroz usta. Dakle, disanje se većim dijelom treba odvijati preko nosa.

Jednim dijelom to je i stoga što se udisanjem kroz nos (što nije slučaj udisanjem na usta) temperatura vanjskog zraka regulira prije nego taj zrak dođe u kontakt s plućima. Udisanjem na nos zrak se vlaži i zagrijava pa je smanjen rizik da nastupi suhoća usta i grla.

Međutim, izuzetak bi bio jedino ako se trči s iznimno velikim naporom (sprintevi i iznimno brzo trčanje) i tada bi zaista bilo poželjno uz nos udisati i na usta jer su potrebe za kisikom znatno povećane i u tom slučaju kroz nos ipak ne dospijeva dovoljna količina kisika dovoljno brzo do mišića.

Visoko intenzivni sportovi zahtjevaju brzu promjenu pravca i brzine kretanja i često mogu dovesti do zadihanosti.

Disajni mišići predstavljaju sastavni dio trbušnih i posturalnih mišića kao osnovnog dijela stabilizacije tijela.

To bi u praksi značilo, da kada očekujete visok nivo opterećenja (brzu promjenu pravca, ubrzavanje ritma) najbolji način da održite svoju stabilnost i smanjite pritisak na kičmu jeste da odmah duboko udahnete i stegnete mišiće jezgra (stomačne mišiće).

Savjeti


Uobičajno je kod osoba da kada neku vježbu izvode po prvi put, zaustavljaju svoj dah u određenoj poziciji. Ovaj znak možete prihvatiti i kao pretjerano istezanje tijela. Umjesto toga, opustite se, uzmite vazduh ponovo i vratite se u svoju pozu ali sada laganije.

Pošto specifičan trening disanja za sada ne postoji, potrebno je na početku aktivnosti kojom se bavite da malo razmišljate o svom disanju dok tehnika koju savlađujete ne postane potpuno prirodna za vaše tijelo, a takav proces kratko traje.