PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

06.11.2014.

I bokseri plešu balet...

Muhamed Ali i njegov fantastičan rad nogu oduševljavao je mnogobrojne generacije ljubitelja boksa. Međutim, malo je onih koji znaju da je Ali stvarno uzimao časove baleta. Pogledajte, analizirajte i počnite vježbati.

 

boks_i_balet


Osim Alija, veliki broj vrhunskih profesionalnih boksera takođe je pohađao sate plesa ili baleta ali o tome nisu govorili pošto je 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka vladalo uvriježeno mišljenje da su muški plesači, a baletani homoseksualci. 

Brus Li, jedan od največih majstora borilačkih vještina je bio prvak Hong Konga u Ča-Ča-Ča plesu. 

Jedan od najbitnijih elemenata plesa koji se može primjeniti u boksu je kontrola distance. Dobar plesač je u stanju da u svakom momentu ocijeni rastojanje između sebe i partnera, te predvidi pokret partnera i reaguje na njega. Vrhunski plesači su savršenog zdravlja i u top kondiciji. Posjeduju osobine poput: pribranosti, koordinacije, izdržljivosti, snage, ritma, ravnoteže, brzine, gipkosti, elegancije, gracioznosti, atletizma te sposobnosti akcije i reakcije, sve ove osobine su neophodne svakom vrhunskom bokseru.

Od vrhunskih plesača može se mnogo naučiti o ravnoteži, jednom od najavažnijih elemenata škole boksa.

Ravnoteža se može definisati kao veza vašeg tijela i podloge te sposobnost kretanja tijela po podlozi s određenom brzinom, snagom i preciznošću. Veliki broj boksera bi radije radilo na unapređenju snage i brzine nego na unapređenju ravnoteže.

U jednoj anketi o ravnoteži u Americi 91% ispitanika (svi učesnici ankete su bili bokseri) je odgovorilo da je ravnoteža pozicija(položaj tijela). Pravi odgovor je dispozicija tj pokretanje tijela. 

Ravnoteža se ostvaruje pokretanjem tijela a ne stacioniranjem tijela. Čak i kada je tijelo stacionirano, određeni mišići su aktivni i njihov rad doprinosi pravilnoj ravnoteži. Perfekcija je jedan od elemenata plesa i kao takav, vrlo važan za boks. Konstantno ponavljanje jedne te iste radnje je identično i u boksu. Perfekcija nema granicu, bez obzira koliko dobro neki pokret izveli on se nikad ne može smatrat perfektnim iz razloga jer uvijek može bolje. 

Jedan element u kojem su vrhunski plesači mnogo bolji od vrhunskih boksera je totalna kontrola tijela. 

Za ne povjerovat je koliko profesionalnih boksera ima veoma lošu kontrolu nad cijelim tijelom. Koliko boksera je u stanju kretati se i zadavati udarce ili povlačiti se ustranu sa istovremenim otklonima i eskivažama? Veliki broj boksera kontroliše ruku samo dok ispucava udarac a nema skoro nikakvu kontrolu dok ruku vraća u početnu poziciju. 

Nemojte se ustručavati i vjerovati predrasudama. Laž je da balet i ples nisu za muškarce ili da su samo za odeđene muškarce (pedere).

Onaj ko sebi postavi granice, unaprijed se osudio na propast.


Pogledajte Geodanisa Medinu, Kubanskog boksera i plesača Salse, koji je korake iz boksa i neke korake iz Salsee sjedinio i od njih napravio ples čija je svrha poboljšati rad nogu boksera. 

Pogledajte, analizirajte i počnite vježbati.
Priredio: SportExpert