PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.06.2015.

Boćanje – razonoda koja se razvila u sport

Naučite pravila ove zanimljive aktivnosti idealne za odmor i zabavu! Svoje prve korake možete napraviti u sklopu JU KSC „Amel Bečković"!

 

bocanje

Razonoda i sport


Boćanje (talijanski boccia: kugla) je sportska igra kuglama, tzv. boćama (balota, burela, bulin), na ravnoj stazi. Boće se kotrljanjem ili bacanjem nastoje približiti glavnoj  kuglici, tzv. bulinu.

Mjesta za igru u početku su bili seoski putevi, ravna nepripremljena zemljišta ili neiskorišteni otvoreni urbani prostori. Vremenom su drveni bulini zamijenjeni su metalnima, jer su bili lagani.

Od razonode se ova aktivnost polako razvila u sport.

Pravila


Igra se na terenu dužine 10 (narodno) do 20-30 metara (takmičarsko). Igralište za boćanje se naziva zog (za boće) odnosno boćalište. Širina je od 2,5 do 4 metra.

Boće su izrađene od punog drveta  ojačanog i učvršćenog čavlima,  plastike  ili kovine i kuglastog su oblika. Promjer nije stalan, ali obično se izrađuje takve da mogu stati u šaku.

Bulin ili bula je najmanji predmet u igri, izrađen od drveta i obično obojen crvenom bojom za klasične discipline, ili bijele za tehničke discipline, promjera cca 30 mm.

Svaki igrač igra s dvije boće.


JU KSC „Amel Bečković"


Boćanje možete probati u sklopu kapaciteta Sportske dvorane  JU KSC "Amel Bečković". Ova dvorana se nalazi u Vogošći i sagrađena je 1980. godine.

Pruža usluge sportskim klubovima sa područja Kantona Sarajevo u svim dvoranskim sportovima (košarka, mali fudbal, rukomet, odbojka, borilački sportovi) kao i usluge organizacije kulturnih manifestacija.

Dimenzije osnovne plohe su 40 x 20 metara sa dovoljnim prostorom iza golova i sa strane a kapacitet dvorane je 3.000 gledalaca.                                                  

Svake godine u dvorani se održava po nekoliko međunarodnih turnira u raznim sportovima.

U sklopu dvorane nalazi se moderna četvorostazna kuglana renovirana 2005. godine, teretana  kao i vanjski tereni za odbojku na pijesku, teniski tereni i boćarski teren.