PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.09.2014.

Badminton Reprezentacija BiH zadovoljna učešćem na Balkanskom šampionatu

Šampionat je organizovan od strane Badminton saveza Srbije koji već tradicionalno krajem avgusta na sebe preuzima organizaciju balkanijada za neku od mlađih kategorija igrača.

 

badminton_karakas

U Karatašu, Srbija, završen je Balkanski šampionat za ketegoriju igrača do 17 godina starosti.
 
Kao i dosad BSS se pokazao kao odličan organizator šampionata koji je od 27.08. - 29.08.2014. godine okupio igrače iz 8 zemalja: Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske. U prvom dijelu šampionat se odvijao u timskoj konkurenciji i u njemu je učešće uzelo 7 zemalja, drugi dio šampionata je bio rezervisan za takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji i u tom dijelu su učešće uzeli i predstvanici Makedonije.
 
Timski šampionata dio se odvijao prvo kroz takmičenje u grupama, a zatim po nokaut sistemu.
 
U prvoj grupi su bile reprezentacije: Turske, Grčke i Srbije. U drugoj grupi su se našle: BiH, Rumunija, Bugarska i Hrvatska.
 
Po prvi put mečevi na balkanijadi su se igrali po eksperimentalnom poen sistemu na 3 dobijena gema do 11 osvojenih poena. BWF je odredila period u kojem će se na nekim takmičenjima isprobati ovaj sistem a zatim donijeti odluka da li će se nešto mijenjati u načinu računanja rezultata, prije svega u interesu same igre i njenog unaprijeđenja.

Reprezentacija BiH u satavu: Ksenija Marinković, Dajana Popović, Ana Đurašinović, Una Bosnić, Mladen Teić, Filip Teovanović i Lazar Peurača je na šampionat došla kao predstavnik zemlje u kojoj sport ima najmanju podršku institucija od svih zemalja učesnica pa su se u skladu sa tim i postavila očekivanja. U ovako jakoj konkurenciji za mlade BiH badmintonaše bilo je važno pojaviti se na šampionatu  i pokazati da, bez obzira na katastrofalnu situaciju, još uvijek postoji volja i energija kod naše djece da se bave sportom.

Na šampionatu su učešće uzele i sudije iz BiH: Saša Popović i Olja Fail. Za njih je ovo bila prilika za skupljanje neophodnih referenci za napredak u sudijskoj karijeri. Naročito je to važno za Olju Fail koja je izuzetno mlada, radi vrlo vrijedno kao badminton entuzijasta u svim sferama, i pred njom se otvara čitav niz mogućnosti da kroz badminton ostvari čak i profesionalnu karijeru.

Šampionatu je prisustvovao i uvaženi potpredsjenik Badminton Europe i predsjednik Turske badminton federacije Murat Ozmekik koji je ovu priliku iskoristio da predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske uruči određenu badminton opremu kao simboličan gest podrške savezima koji dolaze iz zemalja postradalih u velikim poplavama koje su se desile u maju ove godine.

Badminton savez BiH duguje izuzetnu zahvalnost "Hemofarm"-u iz Banja Luke bez čije podrške nastup naših mladih badmintonaša ne bi bio moguć. BS BiH zbog toga izražava veliku zahvalnost ovoj renomiranoj kompaniji koja na ovaj način pored poslovnog djelovanja u našoj sredini djeluje i na društveno odgovoran način tamo gdje je to najvažnije, među našom djecom i omladinom.