PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

23.09.2014.

Atletika – kraljica sportova!

Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove. Vježbama se stiče fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost. Rekreirajte se na najljepšem atletskom poligonu u BiH - Atletski centar "KOŠEVO”

 

atletika

Polazište i temelj sportova


Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana, a koja obuhvata: trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je kraljica sportova!

Atletskim vježbama stiče se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost.

Discipline atletike odlikuju se motoričkim kretanjima koja se uspješno mogu primjenjivati u toku obrazovnog procesa ili kroz druge oblike vježbanja, pomoću kojih se značajno utiče na podizanje opće psihofizičke sposobnosti pojedinca.

Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove. Od 1896. godine uključena je u redovni program Olimpijskih igara.

Historija nastanka


Riječ atletika potiče od grčke riječi atleta što znači sport, borac, hrvač, jak čovjek. Atletika je sport, takmičenje u hodanju, trčanju, bacanju i skakanju, najstariji oblik takmičenja kod mnogih naroda.

Atletika je započela kao sport na otvorenom, te su se takmičenja odvijala u skladu s vremenskim uslovima. Danas je uobičajeno da se atletičari tokom zimskog perioda pripremaju i takmiče i u zatvorenim prostorima - atletskim dvoranama.

Poznata je kao jedan od najstarijih oblika sportskih takmičenja, još od vremena orginalnih Olimpijskih igara iz vremena stare Grčke pa do modernih Olimpijskih igara današnjih dana.

Kako se radi o osnovnim disciplinama trčanja, skokova i bacanja tradicija takvih takmičenja je stara koliko i tradicija sporta, te je historija atletike u stvari i historija sporta uopće.

Atletski centar "KOŠEVO” svojim klijentima pruža razne mogućnosti bavljenja rekreativnim i profesionalnim sportom. Pod rekreativnim  segmentom nudi:
• tenis terene 
• nogometne terene
• odbojka teren
• Holmer I atletsku stazu
• bočalište
• fitnes-kondicioni prostor (teretanu) za unaprijed dogovoreno vježbanje uz
pratnju školovanog trenera

S obzirom da se Atletski centar nalazi u gradskom regionu i jedan je od prestižnijih sportskih centara u Sarajevu, njega posjećuju svakodnevno veliki broj posjetitelja. Svojom frekventnošću i brojnošću posjetitelja i svojim lokalitetom predstavlja idealno mjesto za reklamiranje, naših klijenata koji su zainteresovani, na ‘jumbo’plakatima, lecima, sportskim rekvizitima, opremi atletičara itd.