PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

13.10.2016.

Niste se još zaljubili u sport?

Sport je stil života te zahtijeva disciplinu i istrajnost. Svaki čas je idealna prilika za svjež zrak i početak nove ere u vašem životu. Počnite sa zdravim navikama. Tri, četiri, sad!

 

novosti_sport_sreca


Svima je poznato da sport donosi brojne benefite poput zabave, samopouzdanja, socijalni je agens, a i pospješuje vlastito zdravlje. Danas su sportske aktivnosti sve više promovisane  u društvenom životu što nam daje zdravo i aktivno životno okruženje. 

Zašto dolazi do potrebe za fizičkom aktivnosti?

Promjene u svakodnevnom životu su jedina konstanta koja proizvodi sve brži stil života. Samim time pritisak i stres svakodnevnice dovodi do disharmonije tijela i duha što može da uzrokuje brojna fizička oboljenja ili probleme. Kako bi vratio balans u svojoj nutrini, organizam treba ponajprije "odvodni ventil” za negativan utjecaj hormona koji su posljedica stresa. 

U zdravom tijelu, zdrav duh!

Stara izreka koja je u skladu sa drugim važnim utjecajem sporta (kako prvobitno na fizičke sposobnosti sa zdravljem), a odnosi se na psihički status čovjeka. Naše tijelo je reprezentativna mapa našeg djelovanja, a sadržaj te mape je njen odraz. Znači, o toj mapi i njenom sadržaju trebamo voditi računa. 
Ako volite i podržavate sport onda će svrštavanje u vašu agendu zasigurno učini život sretnijim, a ispunjenost biti njen prvi značajan rezultat. U tom smislu nadalje se ne trebate  žaliti kako ste zauzeti i da ne možete izdvojiti sat vremena za vježbanje jer u tom slučaju izgovor nije odgovor. Ustvari, možete prošetati od kuće do posla ili voziti bicikl ako je riječ o većoj udaljenosti. Također, možete koristiti stepenice umjesto lifta u vašoj zgradi ili vježbati kod kuće uz video. 

Važno je napraviti prvi korak – Važno je odlučiti! 

Da li krenuti sa laganim joggingom ili  se učlaniti u obližnji fitness studio izbor je individualan, a suština jednaka. Ukoliko se osvrnete oko sebe, moći ćete primijetiti mnoštvo raznovrsnih opcija za aktivno bavljenje, od parkova preko centara do klubova. 

Sport je za nas sve, univerzalan obrazac 

Vaša prijateljica ide na badminton, jogu, zumbu..? Priključite joj se. Spojite ugodno sa korisnim i otiđite sa bratom na nedeljno planinarenje. Mnogo je razloga zašto, a hiljadu opcija za to.