PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

12.06.2015.

Kako spriječiti dehidraciju?

Idu topliji dani, tijelo je izloženo visokim temperaturama što sa sobom vuče posljedice kao što je dehidracija. Bočica vode neka stoga bude obavezna oprema u vašoj torbi.

 

dehidracija


Koliko tačno vode trebate popiti ovisi od osobe do osobe. Osim toga, istraživanja pokazuju da tijelo možemo opskrbiti tekućinom i na neke druge načine. Na primjer, vodu možemo dobiti iz soka, mlijeka, čaja, voća ili povrća. Ljeti je sezona voća kao što je lubenica, dinja, breskva, marelica, trešnje… Sve je to voće puno vode stoga ga se preporučuje konzumirati što više. Ista je stvar sa sezonskim povrćem kao što su paradajz, krastavci, paprika, tikvice… Ljetne salate su spas za organizam.

Važnost vode


To da je voda važna svi znamo. Vodom se prenose hranjive tvari, kisik i hormoni do stanica, ali i odnose otpadne tvari kroz krvotok i limfu. Osim toga, voda podmazuje vaše zglobove i zahvaljujući njoj osjećamo se bolje.

Kako odrediti koliko vode trebamo popiti?


Najbolje se pritom rukovoditi osjećajem žeđi. Uz to, potrebno je da ponekad provjerite kakva vam je mokraća. Ako je ona tamnožuta ili smeđa, vjerojatno ste dehidrirali. Morate pritom što prije povećati unos vode u organizam jer vaša mokraća najbolje pokazuje stanje vode u organizmu. Boja mokraće i izgled treba biti baš kao što je voda. Kada to postignete, znači da je u vašem organizmu optimalna količina vode.

Osim namirnica koje sadrže puno vode, postoje i neke navike koje uzrokuju dehidraciju, to su prije svega štetne navike kao pušenje ili konzumiranje alkohola. Najbolje bi bilo prestati pušiti, a što se tiče alkohola, smanjite ga na maksimalno dvije čaše vina dnevno. Izbjegavajte žestoka pića, pogotovo u ljetnim mjesecima (ali i uvijek). Ako baš konzumirate alkohol, vodite računa da uz njega pijete i vodu.

Izbjegavajte i zaslađene te gazirane sokove koji vam trenutno taže žeđ, ali je dugoročno povećavaju. Radije sebi radite prirodne sokove, ili smoothieje  od svježeg voća i povrća. Posebno zdrav i detoksikacijskog djelovanja bit će onaj pripravljen od grejpa i kivija.