PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.12.2016.

Bjelašnica: Topovi za vještačko osnježenje u funkciji

Trenutno je u funkciji oko 10 topova koji su raspoređeni na stazi BX što bi trebalo proizvesti dovoljne količine snijega za nekoliko dana.

 

bjelasnica_topovi


Obzirom da su se stvorili uslovi (niske temperature) za proizvodnju vještačkog snijega, uposlenici ski centra Bjelašnica su tokom dana aktivirali dodatne kapacitete te od ranih jutarnjih sati rade na uspostavljanju uslova za što raniji početak ski sezone.

U toku noći, nekoliko topova će biti aktivirano za osnježavanje trase ski lifta BX i time bi se uskoro zaokružio ovaj segment.

24. novembra 2016. godine, kompaniji ZOI84, isporučen je prvi kontigent topova za vještačko osnježenje. Isporučeno je sedam topova od ukupno planiranih 30.

Realizacija cjelokupnog projekta modernizacije sistema vještačkog osnježenja ,modernizacija objekata vertikalnog transporta (šesterosjedne žičare i četverosjedne žičare), je planirana za kraj mjeseca augusta 2017. godine, do kada će biti isporučeni preostali kontigenti topova za vještačko osnježenje.

Isporučeni topovi će biti spojeni na sistem vještačkog osnježenja tako da će biti pušteni u rad za predstojeću zimsku Ski sezonu, odmah po sticanju adekvatnih vremenskih uslova za rad istih.