PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.07.2014.

Zumba – ritam koji je zaludio svijet

Cilj treinga je prvenstveno dobar fizički izgled, dobro psihičko stanje i funkcionisanje u životnoj sredini. Aerobic fitness klub „Athena" u Sarajevu ostvaruje upravo tu misiju!

 

zumba

Zumba program


Zumba je svjetski poznat program vježbanja čije su blagodati i rezultate primjenili i prepoznali ljudi širom svijeta.

Cilj je prvenstveno dobar fizički izgled, dobro psihičko stanje i funkcionisanje u životnoj sredini. Znači da u to spada razvoj aerobnih sposobnosti (tzv. Kardio-respiratorne vježbe), oblikovanje pojedinačnih mišićnih grupa u harmoničnu globalnu cjelinu, razvoj motoričkih sposobnosti (snage, fleksibilnosti i koordinacije u ritnu), ušvršćivanje i jačanje svih koštano zglobnih i tetivnih segmenata motornog sistema, unapređenje zdravlja...

Trening


Zumba fitness djeluje na sve mišiće: jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura, ruke, ramena, leđa, prsa.

Postoji više modela satova zumba fitnessa: od treninga koji traje 30 minuta, 45 minuta ili sat vremena. Najčešće se koristi model u trajanju od sat, koji opet može biti organiziran na dva načina. Sastoji se od kombinacije raznih plesova: salsa, merengue, reggeaton, cumbia, ali tu su još i ostali plesovi kao tango, backata, calipso, quebradita, bally dancing, hip-hop, lambada, rock&roll, twist, itd.

Aerobic fitness klub „Athena"


Aerobic fitness klub „Athena" je osnovan sa jednostavnom misijom: omogućiti ljudima da se osjećaju dobro u svojoj koži, razviti im svijest o vođenju zdravog života te uvesti termin redovnog vježbanja u svakodnevni život.

Pored naglaska na redovnom vježbanju, pravilnoj ishrani, vodi se računa o tome da se vježbači dobro zabave, omogućavajući im prostor i atmosferu u kojoj je to moguće postići.

 Treninzi su prepuni energije, osmjeha, dobre zabave i muzike, a najbitnije od svega je da se rezultati vide veoma brzo, što mogu potvrditi svi oni koji dolaze.


Pravilo kluba

 
Trenutno, u klubu „Athena" naglasak je na programu  - Zumba fitness koji je u BiH dovela Elma Višo, time postajući prvi licencirani Zumba fitness instruktor na našim prostorima.

Zumba fitnes program kombinuje primjese latino plesova sa fitness pokretima tako da ćete pored standardnog treninga naučiti plesne pokrete i pri tome se zabaviti uz neizbježan adrenalin koji sa sobom donosi ovakva kombinacija.

Osnovno Zumba pravilo glasi: Zabavite se vježbajući! Vježbajući uz Zumba fitness istovremeno ćete oblikovati i učvrstiti noge, stražnjicu, stomak, ruke, ramena, leđa i prsa, a sve uz ritmove salse, merengea, cumbiea, reggaetona, sambe, trbušnog plesa, hip-hopa i ostalih vrućih ritmova.

Tokom vježbanja postepeno se pojačava težina vježbi, zahvaljujući čemu se ubrzava topljenje masnog potkožnog tkiva, a u jednom satu treninga potroši se i do 900 kcal

U klubu trenutno postoji pet licenciranih Zumba fitness instruktora, za početnike i one koji su malo duže tu.