PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

15.08.2014.

Znate li da postoji prirodna zamjena za šećer?

Ova biljka se kod nas i u drugim krajevima svijeta, može nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, te ne uzrokuje naglo i previsoko podizanje šećera u krvi.

 

lucuma

Šta je lucuma?


Lucuma je voće veličine od četiri do osam cm. Pouterla Lucuma je dio roda stabla koja se dugo koriste u tradicionalnoj medicini i smatra se da imaju antioksidativno delovanje.

Lucuma je izuzetno popularna u Peruu i Čileu zbog njene izvrsne arome koja je, kako tvrde, slična javorovom sirupu. Sama biljka može da se jede sirova, ali se najčešće koristi kao aroma u sladoledima i drugim poslasticama.

Lucuma vodi porijeklo iz dolina Anda, a raste prirodno u Peruu, Ekvadoru, Kolumbiji, Sjevernom Čileu i Boliviji.
 
Europljani su je otkrili u 16. stoljeću, kada su prvi put zakoračili na tlo novog kontinenta.

Prirodni zaslađivač


Pravo je čudo kako je šećer dobio prednost pred ovom biljkom, pored svih njezinih nutritivnih bogatstava – ima visoke razine beta - karotena, vitamina B3, ali i ostalih vitamina B skupine, sadrži željezo, niacin, cink, kalcij i proteine.

Koristi se za pripremu kolača – kao zaslađivač ili samostalan sastojak torti, može se jesti i sirov, što je također jedan od popularnijih načina konzumacije, no ipak, pitate li nekog stanovnika područja u kojem raste, vjerojatno će vam preporučiti sladoled od lucume koji je popularniji od vanilije ili čokolade!

Kod nas i u drugim krajevima svijeta, može se nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, stoga neće uzrokovati naglo i previsoko podizanje šećera u krvi.

Vrijednosti


Lucuma sadrži 17% šećera koji su prirodni i nerafinisani, ima visok sadržaj vlakana koji regulišu nivo šećera u krvi tako što usporavaju ulazak glukoze u krvotok, a odličan je alternativni zaslađivač.

Ima nizak nivo kiselina, bogata je skrobom i predstavlja odličan izvor minerala.

Sadrži fosfor i kalcijum koji pomažu da se ojačaju kosti i zubi, kao i karoten koji pomaže jačanje imunog sistema i održava kožu zdravom.

U svom sastavu ima i niacin i riboflavim (također poznate kao vitamin B3 i B2) koji potpomažu rad centralnog nervog sistema.

Ekstrakt lucume, ako se koristi kao obloga, dokazano liječi rane i bolna mjesta na koži.