PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.11.2011.

Životne lekcije naučene na sportskom terenu.

Koji su to glavni ciljevi u radu sa mladim sportistima? Pokušajmo sagledati malo širu sliku naših zadataka u radu sa omladinom.

 

životne lekcije

Dva najočigledija su naučiti sportistu osnovama sporta kojim se bavi i da se dobro provodi dok to radi.

Naravno, pobjeda i uspjeh je najočigledniji cilj, ali pokušajmo sagledati malo širu sliku naših zadataka u radu sa omladinom. Biti uključen u rad sa djecom i omladinom u sportu, velika je čast, ali i obaveza.
U tom radu, ponekad nije najvažnije naučiti ih da savršeno driblaju ili da jako šutraju. Postoji mnogo životnih lekcija koje mogu naučiti, a s kojima će lakše prebroditi probleme i izazove, koji ih očekuju u daljnjem životu.

Pokušaću da navedem 3, po meni najvažnije lekcije, koje će djeca ponijeti sa sobom i nositi ih cijeli život.

Igrati za tim, bez obzira na to šta osjećaju prema drugim članovima ekipe.
Iako postoje nesporazumi među pojedinim igračima (kolagama) unutar tima, morate ih ohrabrivati da i dalje igraju zajedno na terenu. Ovakve situacije ih očekuju i van sportskih terena. Bilo da se radi o poslovnom sastanku ili nekom školskom projektu, moraće raditi sa ljudima koje ne vole ali posao mora da se kvalitetno završi. Svojim savjetima, naučite ih da iako im se lično ne sviđa neki saigrač, da je taj isti igrač možda ključna komponenta timskog uspjeha.

Ako gubite, gubite dostojanstveno
Svaki sportista mora da izgubi bar jednom u svojoj karijeri ( najčešće više nego jednom, ... mnogo više). Naučiti dijete ili mladog sportistu kako da se ponaša poslije poraza, važno je isto kao i učenje kako da bude dobar pobjednik. Nučite ih da gledaju svojim protivnicima u oči, da se rukuju dostojanstveno, da im čestitaju na pobjedi. Ne dozvolite da razloge poraza traže u svim drugim oko sebe. Neka budu dostojanstveni u porazu, kao i u pobjedi.

Bez treniranja nema igranja.
Od života dobijate ono što ste stavili u njega. Objasnite im da se trud isplati. Samo uz veliki trud i zalaganje, moći će oblikovati svoja znanja i vještine. Ništa ne dolazi samo na zlatnom tanjiru. Za sve dobro u životu, moraju se mnogo truditi. Važno je da djeca spoznaju, da ako se ne trude na treninzima, neće ni igrati na utakmicama. Suština uspjeha je u posvećenosti i predanosti. Bez obzira na talenat, u sportu pobjeđuju najodlučniji.

Kenan Mlinarević