PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

18.02.2015.

Zašto je puzanje važno + vježbe za roditelje

Pomažući svojoj djeci da budu aktivna, Vi pomažete njihovim tijelima da se pravilno razvijaju, pomažete im da uče i da se osjećaju sigurnima a u isti mah im pokazujete da su voljena.

 

puzanje

Kada beba počinje sa prvim aktivnostima?

Zapamtite, bebe su navikle na aktivnosti, još u majčinom stomaku. Ohrabrujte ih da nikada ne prestanu biti aktivni.

Kako se naši životi mijenjaju?

Bebe i djeca su danas, generalno, manje aktivna nego što su to njihovi roditelji i djedovi bili. O Bebama i manjoj djeci se vodi više računa nego prije ( sjedalice za auta, kolica, autici u supermarketima..)
Mozak Vašeg djeteta razvija se veoma brzo u ranoj mladosti. Način na koji se mozak razvija zavisi od dječijih gena i iskustva koje ima i spoznaje.

Kretanje pomaže da mozak napravi veze između različitih dijelova mozga. Sva djeca su različita i uče na raznolike načine.

Kao roditelji, mi moramo da omogućimo adekvatno okruženje za našu djecu te odrastanje i razvoj u svom vlastitom vremenu. Vrlo važno za roditelje je da djecu nauče osnovama svih vještina a ne da rade na usavršavanju pojedinih.

ZAŠTO JE PUZANJE VAŽNO?

  • Puzanje pomaže u usavršavanju vizuelnih vještina. Okretanje i puzanje pomaže bebama da razvijaju ravnotežu, snagu i oči.

  • Beba osjeća neovisnost i zabavlja je istraživanje. Kad god ste u prilici, izvadite svoju bebu iz ležaljke i pustite je da se kreće i istražuje pod.

  • Beba upoznaje svoju veličinu i prostor oko sebe. Ako se vašoj bebi ne sviđa položaj na trbuhu, probajte tako da je stavite nakratko na svoj trbuh dok se igrate i odvraćate mu pažnju.(neke bebe više uživaju da leže potrbuške na vama).

  • Mozak počinje da se usavršava, ovo je prvi put da beba počinje sinhronizovano koristiti drugu nogu i drugu ruku pri kretnjama. Okretanje, puzanje, sjedenje, dodirivanje, ustajanje i hodanje pomažu usavršavanju mozga i tijela.

  • Puzanje jača mišiće ramenog pojasa, ruku, vrata, leđa i prstiju. Važni mišići korišteni za kretanje u tom položaju će ojačati. Ohrabrite bebu da puže, jer će tako početu razvijati svoje mišiće ruku i nogu, te učiti kako da koristi suprotnu nogu i suprotnu ruku. Prije nego što propuže, beba se ljulja par sedmica. Ovim radnjama ona provjerava da li može da prebacuje težinu sa gornjeg dijela tijela na donji.

Sva djeca su različita te samim tim usvajaju znanja u različitim periodima i na različite načine. Vaša će beba možda prvo "puzati kao vojnik" prije nego se digne na ruke i noge, dok neka druga beba to odmah savlada.

VJEŽBE:

1. Lezite na leđa i svoju bebu popnite na svoj stomak. Plešite sa bebom i dajite joj podršku i stabilnost. Čitajte joj slikovnicu, dok leži na vašem trbuhu.

2. Lezite na leđa, podignite noge i presavijite ih u koljenima. Bebu čuvajte za ruke i lagano je podižite i spuštajte.

3. Masirajte svoju bebu nakon kupanja, dok leži na trbuščiću.

4. Valjajte loptu ispred bebine glave, kako bi ona dizala glavu i pratila kretanje lopte.

5. Pušite balončiće od sapunice ispred bebe, kako bi ona mogla gledati njihovo kretanje.

6. dopustite svojoj bebi da istražuje razne podloge. odvedite je na travu, podignite je na namještaj, spustite je na parket.. Bebe uživaju da osjećaju razne podloge, te da ih ispituju.

7. Postavite igračke van dohvata bebe, tako da je potaknete na puzanje naprijed.

8. Igrajte se potjere, tako da Vi ganjate bebu, a ona vas.

9. Dozvolite joj da puže ispod Vaših raširenih ruku.

10. Igrajte igrice sa raznim predmetima. Napravite tunele od kartonskih kutija, spojite stolice, iskoristite drugi pogodan namještaj i pužite zajedno.

Zapamtite, kad djeca započnu sa igrom, ostanite uz njih i potrudite se da budu sigurna. 


Omogućite svojoj djeci da istržuju svoje osjećaje oko različitih aktivnosti. Ako se zadatak čini teškim, pokušajte sa jednostavnijim. Osjećaj uspjeha je veoma važan za dijete.