PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

30.03.2014.

Zašto je obim struka bitan za zdravlje?

Muškarac koji je visok 183 cm treba da ima obim struka manji od 91 cm, dok žena visoka 163 cm treba da ima obim struka manji od 81 cm. Održavanje obima struka ispod polovine visine može da pomogne u porastu očekivane dužine života za sve ljude!

 

obim_struka

Nova metoda


Prema novim istraživanjima koja su nedavno predstavljena na jednom naučnom skupu - odnos obima struka i visine bolji je indikator bolesti srca i dijabetesa nego indeks tjelesne mase (BMI)!

S tim u vezi, održavanje obima struka ispod polovine visine može da pomogne u porastu očekivane dužine života za sve ljude.

Tako muškarac koji je visok 183 cm treba da ima obim struka manji od 91 cm, dok žena visoka 163 cm treba da ima obim struka manji od 81 cm.

Do sada je popularnu metodu predstavljao indeks tjelesne mase, zasnovan na odnosu između visine i težine. Na osnovu njega se može utvrditi da li je neka osoba neuhranjena, normalne, prekomjerne težine ili pak gojazna.


Odnos obima struka i bolesti


Ideja da se koristi odnos obima struka i visine da bi se predvidio rizik od kardiometaboličkih bolesti nije nova, ali postaje sve aktuelnija s obzirom da nove studije sve više potvrđuju njen značaj.

Abdominalne masne naslage negativnije utiču na organe kao što su srce, jetra i bubrezi nego masne naslage na bokovima i zadnjici u smislu kardiometaboličkog rizika.

Masno tkivo koje se nalazi u tom području nazivamo i visceralnim tkivom, a ono je značajno "labilnije" (lakše ulazi u cirkulaciju krvi i putuje po tijelu) i problematičnije za naše srce i krvne žile nego, primjerice, masno tkivo koje je smješteno na stražnjici i bedrima.

Brojna istraživanja dovela su u vezu širi obim struka s različitim upalnim stanjima te bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, povišene razine holesterola u krvi i bolesti srca.

Pravi obim


Prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, da biste precizno izmjerili obim struka, treba da ga mjerite na polovini, između poslednjeg rebra i ilijačne kosti (vrha karlične kosti na kuku).

Ako je obim struka u najužem dijelu veći od 81 cm (žene) ili 94 cm (muškarci), znak je da imate abdominalnu gojaznost.