PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

21.05.2014.

Zašto je kafa dobra za zdravlje?

Kafa nije samo kofein, ona je i važan izvor antioksidansa. Cirkulacija se kafom potiče, a moždana aktivnost pojačava. Otkrijte i ostale dobre strane ispijanja ovog napitka!

 

kafa

Omiljeni napitak


U čitavom svijetu milijuni ljudi ne mogu zamislili početak dana bez mirisne kafe.

Njeno stablo prekriveno je tamnozelenim lišćem, a zrna rastu uzduž grane i treba im gotovo godina dana da sazriju. Kada su zrna zrela, beru se, obrađuju, suše i peku do željenog okusa.

Unatoč svim mitovima koji kruže, to je zdravo piće s puno hranjivih tvari, i sadrži snažne antioksidanse, koji uz dobru prehranu i vježbanje svakako mogu poboljšati vaše zdravlje.


Ostale pozitivne strane


Kafa zaista ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i visokog holesterola.

Ona u umjerenim količinama umiruje krvožilni sistem i stimulira mišiće.

Cirkulacija se kafom potiče, moždana aktivnost se pojačava. Nedavno je dokazano da djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa.

Ona blago stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje te uklanja blagu depresiju. Kafa potiče kreativnost.

Može ublažiti lake migrene i glavobolje koje nastaju zbog slabije cirkulacije u mozgu. Kod takvih migrena se proširuju kapilari i tako pritisak pada, a svaki otkucaj srca uzrokuje povratak pritiska i "kucajuću" glavobolju.

Umjerenost ključna


Kako u svemu tako i u konzumaciji treba biti umjeren. Tako ćemo uživati blagodati koje smo naveli, a nećemo razviti ovisnost i nećemo pretjerati.

Na oprezu trebaju biti bolesnici koji imaju visoki tlak jer kafa će ga dodatno povisiti.

Provjerite jeste li ovisni o kafi.  Jedan dan je nemojte piti. Ukoliko vas boli glava znači da ste ovisni.