PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

13.03.2014.

Zašto je bitna kiselost organizma?

Ravnoteža kiselosti ili lužnatosti organizma, poznatija kao pH vrijednost, utiče na naše cjelokupno zdravlje. Višak kiselosti igra ulogu u gotovo svim hroničnim bolestima! Mjerite pH i reagujte na vrijeme!

 

mjerenje_ph

Zašto mjerimo kiselost?Zdravlje i bolest čovjeka djeimično ovise o hemijsko-biološko-fiziološkim kontrolnim mehanizmima, pri čemu balans između kiselo-baznog (lužnatog) statusa igra važnu ulogu. Taj balans je bitan dio svih tjelesnih funkcija, a kad se te funkcije poremete dolazi do značajnih nepoželjnih stanja.

U osnovi višak kiselosti igra ulogu u gotovo svim hroničnim bolestima, bilo da je to povod za nastanak simptoma ili je to već rezultat oštećenja stanica.

Mjerenje kiselosti ili lužnatosti organizma prvi je korak u tome da provjerimo trebamo li učiniti značajne promjene u našoj prehrani i stilu života.
Ravnoteža kiselosti ili lužnatosti organizma, poznatija kao pH vrijednost, utiče na naše cjelokupno zdravlje.

Preporučljivo je dva puta tokom dana provjeriti pH vrijednost koristeći pH trake, čime se može odrediti eventualni disbalans te trenutno reagirati na potrebe tijela.

Bitna za sportiste


PH-dijagnostika savremeni je način određivanja ukupnog stanja ljudskog tijela, a bazira se na mjerenju kiselosti organizma koja, pređe li prag tolerancije, može uzrokovati pad imuniteta i stvoriti podlogu za niz bolesti.

Dijagnoza pH stanja organizma preporučljiva je svima, a naročito onima koji se intenzivno bave sportom, budući da veliki fizički napori uzrokuju dodatno zakiseljenje organizma.

Procjena stanja organizma obuhvaća analizu ukupnog postotka masnog tkiva te postotka masnog tkiva oko organa, količine vode u organizmu te ukupne mišićne mase tijela.


BolestiStanje blage alkaloze ili acidoze bez većih simptoma često su trenutna i prolazna, jer tijelo ima svoje tzv. pufere kojima ih vraća u normalno stanje. Problem se javlja kod konstantne metaboličke intoksikacije organizma jer tada dolazi do nemogućnosti oporavka tijela te posljedično do promjena u organizmu.

Moguće posljedice su konstantan umor, otežano mršavljenje, a u nekim slučajevima i povećano debljanje uslijed usporavanja metabolizma.

Tijelo je u stalnoj borbi da se riješi viška kiseline i neutralizira je, te da osigura optimalnu pH vrijednost organima, tkivima i tjelesnim tekućinama za sve procese koji se odvijaju u njima. Također, treba znati kako su kisele sve otopine koje imaju pH niži od 7, a lužnate sve one koje imaju ph viši od 7.

Ukus nije mjeriloIako neke namirnice imaju kiseo okus, one mogu imati lužnati učinak na tijelo, primjerice limun. S druge strane, iako je recimo šećer, slatkoga okusa, on će izazvati kiselu reakciju u tijelu. Zbog toga nam okus ne može pomoći u određivanju pH vrijednosti hrane.

Važno je u prehrani kombinirati hranu prema njenom uticaju na pH krvi.

Općenito je pravilo prilikom pripreme obroka: 25-30 posto kiselih namirnica i 75-70 posto lužnatih.

PH je osnova za djelovanje na organizam, kada se uspostavi optimalan pH stvorila se baza za oporavak svih ostalih oboljenja i oštećenja u organizmu.