PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.09.2014.

Započnite dan grejpfrutom

Samo jedna polovica grejpa sadrži dovoljnu količinu vitamina C za cijeli dan, on topi masne naslage, reguliše holesterol, pomaže koži..

 

grejp

Bitnost agruma


Agrumi spadaju u red najzdravijih namirnica, s obzirom na to da voćke kakve su narandža, mandarina, limun i grejpfrut predstavljaju sjajne izvore vitamina C, A, vlakana i mnoštva drugih elemenata koji imaju dobar uticaj na ljudsko zdravlje.

Posljednji sa ove liste, grejpfrut, posebno je bitan ali često zapostavljen u upotrebi.

Dobri poznavaoci ovog voća tvrde da nema ničeg boljeg od pola grejpa sa šećerom u prahu za doručak jer stvara cjelodnevni osjećaj svježine i aktivnosti i pravi je izvor pozitivne energije.


Za holesterol i mršavljenje


Grejp sadrži 90 posto vode, bogat je vlaknima, a siromašan kalorijama, ubrzava metabolizam, a pritom blokira osećaj gladi.

Na primjer, samo jedna polovica grejpa sadrži dovoljnu količinu vitamina C za cijeli dan, a posebno je zanimljiv njegov uticaj na poticanje topljenja masnih naslaga, a najzanimljivije je to kako se uticaj konzumiranja ove voćke direktno osjeti na nivou holesterola u krvi, pa čak i triglicerida.

Crveni grejpfrut sadrži više antioksidanasa od običnog. Dobar je izvor beta karotena, borca protiv mnogih bolesti.

Ako svakog dana jedemo jedan grejpfrut, nivo „lošeg" LDL holesterola smanjit će se za 15,5 posto, a triglicerida za 27 posto.

Zašto je još bitan?


Kao član porodice citrusa, grejp je također pun fitohemikalija poput flavonoida - supstanci koje se prirodno nalaze u voću i povrću i učestvuju u prevenciji od mnogih oštećenja u organizmu.

Crveni grejp sadrži karotenoid likopen koji pomaže u zaštiti ćelijskih membrana i može sprečiti razvoj tumora.

Grejpfut je dobar izvor kalijum-permanganata koji je značajan borac protiv zamora i nesanice. Preporučuje se i astmatičarima, sprečava nastanak bubrežnog kamenca, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Grejpfrut pomaže i u elastičnosti kože jer sadrži vitamin C. Ovaj je vitamin neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladalački izgled kože. Mnogi dermatolozi zato preporučuju da se jede jedan grejpfrut na dan.