PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

12.03.2014.

Zagrijavanje prije treninga je neophodno!

Bez odgovarajućeg zagrijavanja ne možete postići 100% uspjeh kada je u pitanju trening. Zagrijavanje ubrzava puls, podiže tjelesnu temperaturu, stvara bolju pokretljivost zglobova, spriječava ozljede..

 

zagrijavanje

Zašto zagrijavanje?


Suština zagrijavanja je priprema organizma za glavni dio treninga.

Nisu samo mišići u pitanju. U tih 15 minuta, koliko je minimalno trajanje jednog dobrog zagrijavanja, mi pripremamo cijeli naš sistem za napor koji slijedi u glavnom dijelu treninga.

To znači da aktiviramo mišiće, zglobove, tetive i ligamente, kao i fiziološke i psihičke procese.

Bez odgovarajućeg zagrijavanja ne možete postići 100% uspjeh kada je u pitanju snaga.

Neki od ciljeva zagrijavanja su i ubrzavanje pulsa, podizanje tjelesne temperature, bolja pokretljivost zglobova, spriječavanje ozljeda i lakše podnošenje teških tereta.

Šta je suština procesa?


Pod pojmom zagrijavanja podrazumijevamo vježbe koje se trebaju prakticirati prije svakog bavljenja sportom ili bilo kojom drugom aktivnošću, kako bi tijelo bilo pripremljeno na napor koji se pri aktivnošću javlja.

Zagrijavanjem osim što se povisuje temperatura tijela, mijenja se i viskoznost krvi i krv cirkulira brže, a promjena viskoznosti u tkivima olakšava kontrakcije mišića, povećava elastičnost tkiva i ligamenata.

Tokom zagrijavanja, akcenat neka Vam bude na onim mišićnim grupama koje planirate da najviše angažujete u toku glavnog dijela treninga.

Kako se zagrijati?


Preporuka je da se zagrijavanjem krene od nogu prema glavi, zbog toga što je donji dio podložniji povredama, i zato što se gornji dio tijela priprema brže ako mu je pripremljena baza.

Zagrijavanje bi trebalo trajati minimalno 15 minuta, a najčešće traje od 20-40 minuta, ako se radi o dužoj aktivnosti, time će i zagrijavanje biti duže.

Opcionalno, počinjete sa dva do tri minuta lagane umjerene aerobne aktivnosti. Ova aktivnost ubrzava puls.

Uvijek je dobra ideja, ako recimo vježbate u teretani, da počnete na nekoj kardio spravi kao što je traka, orbitrek ili bicikl.
Nastavite kompleksom vježbi oblikovanja, zamasima, zatim vježbi sopstvenim tijelom kao što su čučnjevi, iskoraci, sklekovi.

Na kraju možete istegnuti veće mišićne grupe, ali nikako do granica bola, već tek da osetite blago istezanje.


Pripremite organizam


Nagli napor je stres za organizam i on se brani aktiviranjem kočećih mehanizama. Veoma često ovi mehanizmi ostaju uključeni cijelo vrijeme treninga.

Drugim riječima, nikada ne možemo postići nivo fizičke radne aktivnosti koji bi, pravilno zagrijani, mogli da postignemo.