PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.07.2014.

Vrijeme je za vitamin D!

Ne izbjegavajte sunce, ali se na vrijeme „naoružajte" informacijama kako se na pravi način suočiti s njim! Evo nekih savjeta!

 

sunce1

Opreza nikad dosta!


Održavanje kože sigurnom i zdravom tokom ljetnih mjeseci ili na ljetovanju nije baš tako teško kako se čini.

Možda nam se pomalo pomodnim čini voditi računa o proizvodima za zaštitu od sunca i repelenata, kao i učiti o biljkama koje nam mogu pomoći, no, ako to ne učinite, vrijeme koje ćete provesti u liječenju ovih stanja opasnih za zdravlje kože, kao i bol i patnju koju donose, uništit će svu moguću zabavu!

Tipovi kože


Tamnjenjem koža stvara prirodnu zaštitu od prodiranja ultraljubičastih zraka u dublje slojeve. Razlikujemo VI tipova kože prema odgovoru na izlaganje ljetnom suncu unutar 30 minuta.

Tip I ima izrazito svijetlu put kojem sunce izaziva opasna oštećenja i opekline, a gotovo nikad pigmentaciju.

Za razliku od njega, kod tipa II uz opekline često dolazi do pigmentacije. Ovi su tipovi izrazito osjetljivi na sunčeve zrake i svjetlost.

Tip III, IV i V manje su osjetljivi, a najzastupljeniji su u našoj populaciji. Takva koža lako tamni, a nije toliko osjetljiva da bi se kod nje javile opekline. Njihovo nastajanje gotovo je nemoguće unutar tridesetak minuta. Korištenje kreme sa zaštitnim faktorom ipak se preporučuje.

Zadnji tip, broj VI odnosi se na ljude crne rase. Oni su najotporniji što se tiče sunčeve svjetlosti i kod njih vrlo rijetko dolazi do melanoma.

Savjeti


Sunce ne možete i ne biste trebali potpuno izbjegavati, no važno je da se izlažete postupno i ne predugo, koristite samo sredstva za zaštitu od sunca prilagođena tipu kože.

Ne zaboravite - opekline od sunca su opasne, posebno kod djece.

Održavanje hidratacije pomoći će kod isušivanja kože i neugodnog svrabeža uzrokovanog suhom kožom, ali i zadržavanja losiona i hidratantnih krema na koži.

Zato, nemojte zaboraviti piti puno vode i nanijeti hidratantnu kremu kako bi i vaša koža dobila potrebnu vodu.