PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.04.2014.

Važnost jahanja za fizičko i psihičko stanje čovjeka

Jahanje potiče rad srca, poboljšava probavu i potrošnju kalorija pa je odlično jer aktivira zapostavljene mišiće. Osim toga, jedinstvenost ovog sporta je u višestrukom pozitivnom uticaju na čovjekovu psihu!

 

jahanje_konja

Zašto jahanje?


Već je odavno poznato da je jahanje konja sport koji najviše utiče na čovjekovo zdravlje. Pritom se ne misli samo na fizički razvoj i jačanje mišića nego na pozitivan uticaj koji ove životinje ostvaruju na čovjeka i općenito poboljšanje psihičkog zdravlja individua.

Zbog toga je ovo jedinstven sport, koji bi svako trebao probati. To je jedan od razloga postojanja takozvanog  terapijskog jahanja, odnosno upotrebe konja i aktivnosti orijentisanih prema konjima u svrhu postizanja različitih terapijskih ciljeva: kognitivnih, fizičkih, emocionalnih, socijalnih, edukacijskih i bihevioralnih.

Osim toga, svako može da se bavi rekreativnih jahanjem zbog značajnih fizičkih i psihičkih uticaja na zdravlje.

Gdje jahati u BiH


Fizičke prednosti


Jahanje konja nudi odlično vježbanje za tijelo i um, fizički jačajući kardiovaskularni sistem i mentalno smanjenje stresa. Jahanje utiče na kralježnicu koja se najčešće tokom života iskrivi i može doći do bolova. Također povoljno utiče i na zglobove i vezivno tkivo.

Galop, hod, kas sve su to načini gibanja u jahanju koji pospješuju rad mišića koji nisu često u upotrebi. Posebno se to odnosi na „upošljavanje" mišića u unutarnjem dijelu bedara, koji su posebno u funkciji pri zaustavljanjima, propinjanju konja i laganom hodu.

Osim toga, kod jahanja nema nikakvog rizika od „napumpavanja" mišića - ritam kontrakcija (stezanja) je takav da se postiže više profinjenih kontura i elegancija mišića, a ne volumen. A ostali unutarnji mišići, trbušni i leđni, su dobro upregnuti.

Jahanje također potiče rad srca, poboljšava probavu i potrošnju kalorija pa je odlično i u borbi protiv suvišnih kilograma.

Psihičke prednosti


Jahanje konja se smatra aktivnošću sa odličnim kvalitetama terapije. Psihičke koristi jahanja imaju jednak značaj za jahača kao i fizičke.

Provedeno vrijeme vani i uživanje u svježem zraku povećava dobar osjećaj u tijelu te smanjuje stres.
Javlja se osjećaj slobode i kvalitetnog disanja, izdisanja, koji se često smatra kao najbolji osjećaj za čovjeka. Uz to, razvijanje osjećaja povjerenja između jahača i konja je velika stvar.

Kontrola i briga za životinjom nekada je veća nego za samim sobom pa ima velik utjecaj na vaše samopouzdanje i izaziva sjajan osjećaj kod ljudi. Uz to, o psihičkim koristima svakako govori i samo postojanje terapijskog jahanja i njegove važnosti i korisnosti.