PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

29.01.2015.

Uzroci i liječenje bolova u leđima

Išijas je čest tip bola koji je posljedica pritiska na veliki nerv koji se pruža od donjeg dijela leđa niz zadnju stranu noge sa obe strane. Fizička aktivnost i vježbe specifične za kičmu načini su prevencije ovih tegoba.

 

isijas

Najčešći bolovi


Bolovi i ukočenost u leđima najčešće su reumatske bolesti. Ove tegobe naročito su izražene u proljeće, kada ima vlage, toplote i vjetra. Bolovi u krstima i nogama tjeraju one koje pate od ovih tegoba da se češće ogrću toplim prslucima, privijaju razne prirodne obloge i da piju lijekove protiv bolova.

Bolove u krstima koje najčešće prati žiganje duž noge, stručnjaci nazivaju lumbalnim sindromom, koji je u narodu poznatiji kao išijas.

Bol se javlja naglo i iznenada, obično nakon nezgodnog položaja, ili podizanja tereta. On je, međutim, samo posljedica višemjesečnog, čak i dugogodišnjeg "trošenja" dijelova kičme.

Šta je išijas?


Išijas je čest tip bola koji je posljedica pritiska na veliki nerv koji se pruža od donjeg dijela leđa niz zadnju stranu noge sa obe strane.

Veliki nerv koji izlazi iz kralježnične moždine zove se nervus ishiadicus. Bol može biti praćena trncima, ukočenošću ili slabošću koja počinje u donjem dijelu leđa te se slijeva kroz stražnjicu u bedro, s prednje, unutarnje, stražnje ili vanjske strane, a može se kroz potkoljenicu proširiti do u stopalo.

Nervus ishiadicus je najduži i najdeblji živac u tijelu, debljine palca.

Uzroci i simptomi


Najčešći uzrok išijasa je pojačana fizička aktivnost, a ponekad uopće nije moguće razabrati uzrok nastanka ove boli. Mogući uzrok su kompresije i upalni procesi u okolini živca.

Osim toga, mogu ga uzrokovati i još neka stanja poput trudnoće, fibroznog tkiva, istegnuća mišića ili infekcije u donjem dijelu leđa.

U zavisnosti od toga gdje se dešava pritisak na živac, bol može da se pruža i prema stopalu ili prstima na stopali.

Za neke ljude bol usljed išijasa je izuzetno jak i onemogućava ih u svakodnevnim aktivnostima.

Svi gore navedeni simptomi su uobičajeni i zahtjevaju pregled fizijatra.

Liječenje


Najveći dio pacijenata upućuje se na jednostavno mirovanje, i eventualno uzimanje lijekova protiv bolova.
 
Vježba je svakako jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i rehabilitaciji osoba koje pate od bolova u donjem dijelu leđa i išijasa. Bitno je proći obuku za vježbe koje učvršćuju mišiće oko kičme te njima spriječiti nove bolove.