PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

18.04.2014.

Upoznajte osnove makrobiotike

Ovaj pojam predstavlja nešto između prirodne i organske hrane. Korištenje makrobiotičke prakse u zaštiti životne sredine, ishrani i načinu življenja može svakom od nas pružiti kvalitetniji, zdraviji i duži život.

 

makrobiotika

Značenje pojma


Sam pojam "makrobiotika" prvi je upotrijebio Hipokrat, potiče iz grčkog jezika i sadrži dvije riječi: "makro" - veliki i "bios" - život.Ona predstavlja nešto između prirodne i organske hrane. Za makrobiotiku se može reći da je najbliže tradicionalnom načinu ishrane.

Osnovna karakteristika makrobiotike je uvođenje pravilne ishrane i zdravih životnih navika.

Korištenje makrobiotičke prakse u zaštiti životne sredine, ishrani i načinu življenja može u velikoj mjeri svakom od nas pružiti kvalitetniji, zdraviji i duži život.

Makrobiotička ishrana


Pobornici makrobiotike ističu da ishranu treba prilagoditi podneblju i klimatskim uslovima u kojima živimo.

Makrobiotička ishrana podrazumjeva konzumiranje prije svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbjegavanju prejedanja, kao i o temeljnom žvakanju hrane prije gutanja.

Podrazumjeva unos namirnica u sljedećim razmjerama: 40-60% - intergalnih žitarica, 20-30% - povrća, 5-10% - mahunarki i morskih algi, 5-10% - supe, 5% - ribe, začina, napitaka, slatkiša.

Makrobiotika insistira na prirodnim namirnicama koje nisu pretrpjele veće procese prerade. Što se hrane životinjskog porijekla, u makrobiotici se insistira na izbjegavanju mesa, a favorizuje se konzumiranje ribe.

Poenta je da se za kuhanje biraju jednostavni, prirodni sastojci i da se od njih prave zdrava, izbalansirana jela. Ključ zdrave ishrane je raznovrsnost.

Rezultati režima


Ukoliko prihvatite preporuke makrobiotike i date joj šansu možete vrlo brzo da očekujete sljedeće rezultate: ukoliko ste gojazni – smanjenje tjelesne težine (do 12 kg mjesečno), normalizacija sadržaja masti i nivoa holesterola u krvi kao i normalizacija krvnog pritiska, normalizacija varenja i regeneracija organa za varenje, poboljšanje svih vitalnih funkcija i povećanje kako fizicke tako i psihičke snage,  opšte podmlađivanje organizma (koža postaje svježa i ružičasta, bore se smanjuju, celulit nestaje, kosa postaje jača i gušća.