PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

21.04.2014.

Uključite zobene pahuljice u svoj jelovnik!

Njihov aminokiselinski sastav je najbolji u odnosu na druge žitarice. Ovas sadrži i vitamin B1, B5, folnu kiselinu, biotin, vitamin E, kao i cink, magnezijum, bakar, gvožđe, mangan. Šta to znači za zdravlje?

 

zobene_pahuljice

Šta je zob?


Ovas (zob) i proizvodi od ovsa su proglašeni super hranom na osnovu istraživanja koja kažu da beta-glukani snižavaju holesterol i sprečavaju razvoj srčanih oboljenja.

Ovo je jedan od najpopularnijih doručaka sportaša, omiljeno jelo onih koji su na dijeti, sastavni dio dijetalnih kolača, zdravo  i ima različite načine pripreme.

Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka.

Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja.

Zdravstvene dobrobiti


Osim nekih aromatiziranih verzija ovo je 100%  prirodna tvar.

Kada je riječ o holesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija holesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

Smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma, pomažu u borbi sa žučnim kiselinama, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka, predstavljaju vrijednog saveznika u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili pak suha koža. Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.

Dnevna doza ovsenih pahuljica snižava krvni pritisak i smanjuje potrebu za anti-hipertenzivnim lijekovima.

Ako jedete proizvode od ovsa neće naglo doći do povećanja nivoa šećera u krvi, kao kad jedete proizvode od bijelog pšeničnog brašna koji su dominantni u našoj ishrani. Kada se šećer sporije oslobađa u krv, nije potrebno da organizam naglo oslobodi insulin iz pankreasa.

Njihov aminokiselinski sastav je najbolji u odnosu na druge žitarice. Ovas sadrži i vitamin B1, B5, folnu kiselinu, biotin, vitamin E, kao i cink, magnezijum, bakar, gvožđe, mangan. Beta-glukani su dokazani kao imunostimulatori, koji ubrzavaju oporavak od infekcija.