PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.10.2014.

Triatlon – moderna kombinacija sportova

Ovaj sport podrazumjeva takmičenje u disciplinama: plivanje, biciklizam i trčanje.  U programu Olimpijskih igara je od 2000. godine. Predstavljamo Sportski klub „Oxygen"!

 

triatlon

Šta je triatlon?


Triatlon je atletsko takmičenje koje sadrži tri različite discipline. Podrazumjeva sportsko takmičenje u disciplinama: plivanje, biciklizam i trčanje.

Takmičar mora tokom utrke prijeći unaprijed zadane dionice plivajući, vozeći bicikl odnosno trčeći prema unaprijed zadanom rasporedu.

Triatlon je u programu Olimpijskih igara od 2000. godine, i od tada je standarni olimpijski sport.

Oprema i pravila


U triatlonu se koristi klasična oprema za tri sastavna sporta, dakle plivački kostim za plivanje, sportski bicikl te standardna oprema za trčanje.

Ipak, prilagođena je obuća (srpinterice odnosno biciklističke cipele) koja omogućava brzo preobuvanje prilikom zamjene disciplina. Prilagođeni su i dresovi i plivački kostimi koji omogućavaju brzo presvlačenje.

Dionice triatlona propisane na Igrama jesu: 1500 metara plivanje, 40 kilometara bicikl, 10 kilometara trčanje. Zbog toga se i navedene dužine staze u triatlonu još nazivaju i „olimpijski triatlon".

Međunarodna triatlonska organizacija ITU je osnovana 1989. godine.

Od svojih početaka, triatlon ima značajan porast učesnika te je danas svake godine u kalendaru velik broj takmičenja koji uključuje brojne triatlonce, kako muškarce tako i žene.

Sportski klub „Oxygen"


Ovaj sportski klub, osim triatlona nudi i školu skijanja, školu plivanja, oblikovanje tijela, izlete.

Škole skijanja održavaju se na Bjelašnici za djecu i odrasle, svakodnevno u toku zime, a vikendima i po potrebi na Jahorini i Vlašiću.

Takmičarski triatlon održava se u periodu proljeće-jesen. Brojne druge aktivnosti također se odvijaju pod pokroviteljstvom ovog kluba kao što su turističko-avanturistički izleti u zemlji i inostranstvu.

Takmičarski triatlon se održava na pet atraktivnih lokacija širom BiH. Klub ima brojne uspjehe iz ove sportske aktivnosti.

Državni su prvaci u muškoj konkurenciji i ekipno, a treće plasirani u ženskoj konkurenciji.