PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

10.11.2011.

Tinejdžeri i sport

Za početak, ko su tinejdžeri?
To su naša djeca, u jednom periodu odrastanja, prelaza iz nezrelosti djetinjstva u zrelost odrasle dobi. Taj prelaz obuhvaća biološke, psihološke i socijalne promjene.

 

tinejdžeri i sport

Sport može biti iskorišten i kao veliko pomagalo roditeljima u ovom periodu razvoja djeteta.

Znamo da su sport i rekreacija idealan način oslobađanja silne energije u tijelima tinejdžera. U tom kriznom periodu razvoja, uopšte nije bitno koji razlozi privlače dijete k sportu. Vjerovatno, mnoge od njih privlači misao da postanu popularni i atraktivni. Kao roditelji, ne moramo se previše brinuti oko razloga, jer je mnogo više prednosti.

Socijalizacija tinejdžera
Bez obzira na dojam koji ostavljaju, za njih je i dalje važno da budu povezani s roditeljima, te kao i u djetinjstvu, roditelji i dalje za njih predstavljaju izvor podrške koja im pomaže u istraživanju svijeta prepunog neizvjesnosti, izazova i stresova. U ovom periodu, prijateljstva s vršnjacima postaju sve važnija. Potreba za druženjem, pa i sportom kao vrstom druženja je ogromna. Kroz sport i rekreaciju tinejžeri dobijaju potrebnu emocionalnu podršku, informacije, savjete, podižu samopouzdanje. U eri interneta, facabook-a i drugih nazovi "socijalnih mreža", adolescenti ne posvećuju dovoljno vremena interakciji licem u lice. Zabranjivanje od strane roditelja, je pogrešan pristup, ali ohrabrivanje na bavljenje sportom i rekrecijom je pravi način rješenja problema. Ne budite napadni i agresivni u svojim insistiranjima da se vaše dijete sportski angažuje. Zapamtite da "Tiha voda brijege lomi", postanite "tihi" savjetnik svog djeteta, radite na sebi i vaše dijete će slijediti Vas. Učite ih živjeti život prema vašem pozitivnom odnosu prema bavljenju sportom.

Uključivanje u sport - prednost za cijelu porodicu
Mnogi roditelji teško komuniciraju sa svojom djecom u ovom periodu, a sport je idealan za razvoj interakcije između njih. Sport je mjesto gdje će se Vaše dijete dokazivati i boriti samo. To je prilika da napokon, makar i prividno, Vaše dijete postane nezavisnije, što je jedan od važnih ciljeva adolescentnog razvoja. Nakon utakmice, ili rekreacije, dijete je puno pozitivnih naboja i mnogo komunikativnije. To je idealno vrijeme da nenametljivo pokažete svoje interesovanje prema onome što Vaše dijete radi. Zapamtite, ne budite agresivni, sa kombinacijama direktnih pohvala i indirektnih kritika (na cijeli tim), dijete će cijeniti Vaše interesovanje.
Otiđite na njihove utakmice ili nastupe, oni to vole, iako kažu da ih nije briga, ili im je svejedno hoćete li doći.

I na kraju, navešćemo i druge razloge zašto su sport i rekreacija neophodni u ovom periodu odrastanja.
Po svim studijama na ovu temu, tinejdžeri koji su uključeni u aktivno bavljenje sportom i rekreacijom mnogo manje su podložni ponašanjima kao što su:
- pušenje
- drogiranje
- promiskuitet
- alkoholizam
- napuštanje školovanja

Uključivanjem u sport, udaljićete tinejdžera od kauča, televizije i interneta te transformisati ga (ili nju) u dragu, druželjubivu i komunikativnu osobu.

Zato se već danas pokrenite i uključite ovu sjajnu terapiju.

Kenan Mlinarević