PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

14.08.2011.

Zašto je tenis dobar sport za djecu?

Tenis je Zabavan sport s loptom i preporučuje se kao odličan sport za djecu.

 

tenis djeca i sport

Stručnjaci ga smatraju odličnim sportom za djecu jer razvija velik broj baznih vještina potrebnih za ostale sportove i zivotne aktivnosti.
Tenis je kompleksan sport koji razvija sve najvažnije motoričke i koordinacijske vještine djeteta. Razvija se brzina, agilnost (sposobnost promjene pravca), eksplozivnost (brzina reakcije) i izdržljivost. Sve one povoljno djeluju na zdravlje djeteta, a kasnije su korisne i za bavljenje bilo kojim drugim sportom.

Koje vještine razvijamo tenisom?
Udaranje, hvatanje i bacanje - koje su odlične i za ostale sportove s loptom.
Udaranje u trku - ova je posebna vještina najveći izazov u tenisu i jedna od najvrednijih vještina koju sportaš može naučiti. U tome se gotovo niti jedan sport ne može mjeriti s tenisom. :)
Ritam kretanja - u tenisu je važno na vrijeme krenuti, procijeniti odskok, rotaciju i brzinu lopte, namjestiti se u savršenu poziciju kako bi se lopta na pravi način usmjerila u željenom smjeru tj. bitno je razviti osjećaj za ritam i pravi timing (izbor trenutka). Ritam kretanja bitan je za sve sportove s loptom, ali i kod onih u kojima postoji ritmičko kretanje poput veslanja.
Kretanje u tri koraka - poseban je način kretanja s osnovne linije koji je karakterističan i za sportove kao nogomet i američki nogomet. Snaga i izdržljivost (aerobna i anaerobna izdržljivost) - iako je više anaeroban sport, posebnost je tenisa što razvija obje vrste izdržljivosti tj. tenis je sport u kome se razvijaju i snaga i izdržljivost kod djece što mu daje dodatni plus u izboru za prvi sport. :)

Kako tenis potice  mentalni razvoj?
Tenis je tehnički vrlo zahtjevan sport, a motoričke su vještine usko povezane s važnim psihofizičkim sposobnostima - anticipacijom (predviđanjem) i fokusacijom lopte. S treningom dijete postaje sposobno koncentrirati se i kroz duže vrijeme i suočiti s izazovima koje donosi teniski meč. Kao individualni sport, tenis zahtijeva i razvija samopouzdanje i sposobnost djelovanja pod pritiskom. S vremenom dijete postaje sposobno nositi se s uspjehom, ali i neuspjehom i razočarenjima teniskih, ali i onih "životnih" mečeva, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Djeca koja su se naučila nositi s pobjedom, ali i s porazom, kasnije se lakše nose i sa životnima situacijama.

Kako se tenisom razvijaju  socijalne vještine?
Nas  će teniski  klub osigurati djetetu mjesto gdje će se osjećati samostalno, upoznati prijatelje i zdravo provoditi vrijeme u igri i tjelesnoj aktivnosti. Tenis je način da dijete lakše upozna nove prijatelje i u slučaju da se negdje odselite, ali i kasnije, prilikom odlaska na npr. fakultet ili na posao u drugi grad iskustva koja je vase djete steklo na tenisu lakse ce mu/joj pomoci da se navikne na novu sredinu.

Tenis je i odličan "teambuilding" - većina sati tenisa organizirani su u grupi u kojoj se razvija timska atmosfera u individualnom sportu. Klupska, školska,takmicenja u parovima i nezaobilazni Davis Cup - ekipno međudržavno takmicenje - donose posebno iskustvo pripadnosti svojoj ekipi.

Tenis ima još jednu prednost - to je uistinu rijedak sport koji se može igrati doživotno i u veteranskim danima - sve dok noge služe. ;) Ima li boljeg dokaza tome nego vidjeti  starice koje i sa 70 godina i dalje vragolasto trckaraju po terenu i takmice se medjusobom.

Izvor: Tenis Klub Prednost Sarajevo