PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

19.06.2014.

Tavla ili backgammon – od drevnih vremena do danas

U Bihaću je 1978. godine organiziran prvi turnir bihaćkih ljubitelja tavla igre. Ovaj datum se smatra datumom utemeljenja Tavla kluba "Ajna", prvog ovakvog kluba kod nas.

 

tavla

Igra na ploči


Backgammon (tavla) je jedna od najstarijih igara na ploči i igrala se još u Perzijskom Carstvu, drevnom Egiptu i Rimskom Carstvu.

Za pobjedu nije važna samo sreća, nego je potrebno poznavati strateške i taktičke elemente igre jer nakon svakog bacanja kockica igrač mora odlučiti koje će figure kako odigrati i pritom paziti na protivnikove kontranapade.

Pobjednik je onaj igrač koji prije uspije izvaditi svih 15 figura s ploče.

Kao i šah, i backgammon je predmet proučavanja pomoću kompjuterskih programa.

Današnji programi mogu igrati backgammon jednako uspješno kao i najbolji ljudski igrači.

Pravila igre


Za igru se koristi ploča s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 svojih figura. Figure se pomiču ovisno o brojevima na kockicama.

Osnovni cilj igre je izaći s ploče sa svih 15 figura, prije nego što to učini protivnik.

Sama pravila igre se mogu vrlo brzo naučiti, ali za postati dobar igrač backgammona potrebno je mnogo iskustva u igranju, kao i čitanja knjiga te analiziranja poteza.

U backgammonu postoje definirane teorije o potezima na otvaranju igre. S obzirom da broj mogućih pozicija svakim potezom strahovito raste, teorije nisu toliko razvijene kao kod šaha.

Igrači najčešće prvi potez igraju po tim teorijama, dok se za svaki sljedeći potez oslanjaju na svoje vlastito iskustvo.

Početak online igranja u realnom vremenu dogodio se 1992. s First Internet Backgammon Serverom (FIBS). Održao se do danas i ostao je jedan od rijetkih nekomercijalnih sajtova.

Danas se je većina sajtova okrenula igranju backgammona za novac, ali neki su uz to zadržali i mogućnost besplatnog igranja.

U svijetu postoji vrlo mnogo profesionalnih backgammon igrača. Svjetsko prvenstvo u backgammonu se održava svake godine u Monte Carlu gdje sudjeluje od 200 do 250 najboljih svjetskih igrača.

Tavla kod nasU Bihaću je 25. i 26. 11. 1978. godine organiziran prvi turnir bihaćkih ljubitelja tavla igre. Pobjednik turnira bio je poznati bihaćki zanatlija i šeret Behid Arifović.

Ovaj datum se smatra datumom utemeljenja Tavla kluba "Ajna" Bihać.

U bosanskohercegovačkom tavlaškom svijetu , Tavla klub "Ajna" je u mnogo čemu prvi.

Prvi je osnovan, davne 1978. godine, prvi je organizirao svoj turnir, prvi organizirao državno ekipno prvenstvo tavlaša, prvi je izdao publikaciju o tavli i tavlašima pod nazivom "Više od igre", prvi je napravio udžbenik za početnike i svoju ilustriranu reviju "Ajna".

Članovi Tavla kluba "Ajna" su prvi počeli igrati backgammon i obilaziti razna evropska backgammon takmičenja sa značajnim rezultatima a napravili su najveću tavlu i kocku na svijetu.

Svjetska Backgammon Federacija je u Bihaću 2001. godine otvorila svoju agenciju. Njeno sjedište je u Tavla klubu "Ajna".

Svake godine ovaj klub održava tradicionalni pozivni turnir bosanskohercegovačkih tavlaša pod nazivom "Bihać Open".